Безконфликтни - и безинтересни - 2 милиона на Доган | webcafe.bg
newscafe

Доган законно си запазва двата милиона за "Цанков камък"

Webcafe.bg
14.02.2011, 12:53 (обновена 14.02.2011, 14:27)
Ахмед Доган

Снимка: © БГНЕС

Очаквано петчленката на ВАС отсъди, че няма конфликт на интереси при взетия от Ахмед Доган хонорар от близо 2 милиона лева за анализ на 4 хидроенергийни проекта...

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е в конфликт на интереси за консултантските си хонорари и договори за четири хидроенергийни проекта, сред които "Цанков камък". Решението е на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в състав: Веселина Тенева, Юлия Ковачева, Таня Вачева, Иван Раденков и Даниела Мавродиев.

Втората инстанция потвърждава решението на тричленния състав на ВАС и отказва да конфискува хонорара на Доган и да му наложи глоба. Парламентът трябва да заплати 300 лева разноски по делото на лидера на ДПС, тъй като решението на тричленката на ВАС се обжалва от парламентарната комисия за борба срещу корупцията.

Според съда безспорен е фактът, че Доган е лице, заемащо публична държавна длъжност и се явява задължен да декларира несъвместимост и частен интерес. Съгласно същия закон конфликт на интереси възниква в случаите, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Според съдиите доказателствата по делото сочат, че Ахмед Доган е сключил 4 договора за поръчка с Институт по строителство и минно дело с предмет, свързан с хидрогеоложки проучвания на обектите: проект "Тунджа", каскада "Доспат-Въча", Баташки водносилов път и хидроенергийна каскада "Горна Арда", за което е получил общо сумата от 1 955 830 лева.

В същото време - според съда - липсват доказателства, че Ахмед Доган, в качеството му на народен представител, е участвал в гласуване в Народното събрание на решение в полза на юридическото лице "Институт по строително и минно дело". Това е частна фирма, чийто собственик - "Минстрой", е подизпълнител на "Цанков камък".

Според съда следва да бъде установено наличие на частен интерес и съпътстваща го облага. Необходимо е също така частният интерес да е повлиял върху обективното и безпристрастно изпълнение на задълженията на народния представител, смятат още съдиите.

Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на хонорар за извършените поръчки не е достатъчно да се приеме, че е налице конфликт на интереси, се посочва в решението на Върховния административен съд.

Процесът бе образуван във ВАС след доклад на парламентарната Комисия по корупция и конфликт на интереси, от който се разбра, че лидерът на ДПС е взел 2 млн. лева хонорар като консултант по четири хидроенергийни проекти свързани с изграждането на каскадата "Горна Арда".

Според заключенията на комисията, депутатът е бил в конфликт на интереси, когато е получил хонорара, който е за проектни проучвания на хидроенергийния възел "Цанков камък", язовир "Доспат", преместване на водите на река Места и язовир "Тунджа". За консултациите Доган, който е доктор по философия, е получил хонорар от 2 млн. лева.

Около 400 000 лева е взел преди да влезе в сила Законът за конфликт на интереси (ЗПРКИ) и затова във ВАС делото се води само за сумата от 1.5 млн. лева, придобита след влизането в сила на закона. Доган не е декларирал частните си интереси, с което е извършил нарушение, твърдят от комисията. 

Самите договори са сключени на 7 януари 2008 г. - между "Института по строителство и минно дело" и Ахмед Доган. Самите анализи по тях са писани от други хора.

Oще: ахмед доган  вас  конфликт на интереси  минстрой  проекти  хонорар  цанков камък 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

3 Ицо | 15.02.201110:15

Е ... тия узакониха корупцията.
То всъщност как да го осъдят, като той е от тези които правят законите.
А за да го осъдиш в правова държава, трябва да спазваш закона.
Въобще .... няма скоро да ги стигнем Американцте. Всъщност - никога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2010, 12:29

2 sis | 15.02.201107:03

Не дочетох до края материала, чух по телевизията какво става. Прав е Слави: "Няма такава държава"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

1 pueblo | 15.02.201106:37

Смее се ааааааа,не бе.........баници
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани