Почина оперният певец Никола Гюзелев | webcafe.bg
newscafe

Почина оперният певец Никола Гюзелев

Webcafe.bg
16.05.2014, 09:59 (обновена 17.05.2014, 18:40)
Никола Гюзелев

Снимка: © ghiuselev-opera.com

Оперният певец почина на 77 години

На 77 г. почина оперният певец Никола Гюзелев, съобщи БНТ.

Той роден в Павликени на 17 август 1936 г. Интересът му към операта се пробужда на 15 години, когато чува по радиото монолога на Борис от операта "Борис Годунов" на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски.

През 1954 г. Гюзелев завършва средно образование в София, а четири години по-късно завършва Художествената академия със специалност живопис. От 1955 г. започва да учи пеене при оперния певец Илия Йосифов (тенор), а от 1960 г. - при баритона Христо Бръмбаров.

Докато следва, участва като солист в Академичния хор "Георги Димитров" и в Ансамбъла за песни и танци при МВР. От 1960 г. е стажант, а от 1961 г. - редовен артист в Народната опера, където прави своя дебют на 27 юни 1961 година с ролята на Тимур в операта на Пучини "Турандот". През 1966 г. има големи успехи със Софийската опера в Париж и при турнето си в САЩ.

"Той е един от най-изявените представители на съвременното оперно изкуство. Необичайният му талант се проявява във вълнуващи персонажи, завладяващи и дълбоко влияещи върху публиката чрез задълбочени, брилянтни и искрени интерпретации. Характерите, създадени от Гюзелев, не е традиционното възкресяване на добре познати модели. Те са пълнокръвни, разнолики личности, подържащи постоянна емоционална връзка със съвременния зрител", пише сайтът ghiuselev-opera.com, който представя задълбочено живота и творчеството му.

"Гюзелев успява да създаде главната нишка на света на героите си по начин, по който го е правил Шаляпин. Одухотвореното лице, очите, които казват толкова много - понякога влажни от мъка, понякога - ледено студени и жестоки или лукаво проблясващи.... И тогава зазвънява гласът му - освободен в целия си диапазон дълбок и красив бас. Гюзелев като актьор впечатлява с вътрешната си енергия и страст, с дълбокия си емоционален потенциал. Той създава необичайни преживявания и емоции. И жестовете му - толкова експресивни, нежни и срамежливи, предизвикващи или прощаващи. Винаги енергични, те са елегантна и прецизна изява на сценичното му мислене, като придават съвършенство и завършеност на сценичните му образи. Носена на крилете на вдъхновението, артистичната душа на Гюзелев ни кара да живеем с него и да му вярваме.

Ученик на световно известния педагог професор Христо Бръмбаров, Гюзелев съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност. Едновременно с това, Гюзелев е и отличен художник, завършил Софийската Художествена Академия и този факт допринася за това да демонстрира универсалната си култура и художественото одухотворяване на над 70 оперни персонажа, оставили своя отпечатък на повечето от най-прочутите оперни и концертни зали по света.", пише още в сайта.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.05.2014, 17:26

2 Xylotherm Xylotherm | 17.05.201417:28

Дълбок поклон пред светлата му памет!

** бележка до редакцията:

"Турандот", уважаеми, е опера на Пучини, а не на Верди!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 16.05.201410:37

Красив човек ...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани