Министърът на финансите Симеон Дянков вярва, че антикризисните мерки ще подействат | webcafe.bg
newscafe

Финансист-оптимист, бомби не го плашат

Webcafe.bg
01.04.2010, 15:01 (обновена 01.04.2010, 17:32)
симеон дянков

Симеон Дянков е пълен с оптимизъм и увереност

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е пълен с оптимизъм - икономиката ни се движи напред, ефектът от 60-те антикризисни мерки е сигурен, увери самият той парламента, където представи за сведение днес пакета АнтиКриза.

България има възможност да стане богата държава, а предизвикателствата само нахъсват Дянков, се разбра от думите му.

Народното събрание го изслуша, но тъй като процедурата не предвижда дебати и изказвания, такива и нямаше - въпреки предложението на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов.  

Дори и скрити бомби като анексите към договори от тройната коалиция не стряскат министъра, само му докарват моментно отчайване, стана ясно от сутрешното му гостуване в бТВ.

Според Дянков има скрити договори, подписвани от 2006 до 2009 г. „По-лошото обаче е, че към договорите от края на 2008 и началото на 2009 г. има анекси, които не са представени на финансовото министерство. Това са тези скрити 150 договора", каза Дянков. Когато му сдавал поста, Пламен Орешарски не го известил за тези анекси.

Ако прокуратурата не успее да развали договорите за близо 2.16 млн. лева от предишното правителство, тогава ще се мисли нова мярка - вероятно и вдигане на ДДС, но всичко ще се решава в Националния съвет за тристранно сътрудничество, повтори думите на Борисов вицепремиера.

Една четвърт от мерките - в полза на заетостта

Една четвърт от мерките в плана -15, са насочени към заетостта и ще помогнат според Дянков на хората да си намират по-лесно работа в тези трудни месеци. „Разбрахме се за механизъм за увеличаване на минималната работна заплата", каза още финансовият министър и добави, че синдикати и работодатели трябва да представят решението си до 1 юли. Близо 10 милиона лева са насочени към програми за подпомагане на заетостта.

Още преди да са задействали мерките срещу безработицата, Агенцията по заетостта отчете за първи път от година и половина намалението й през март, макар и с незначително понижение спрямо февруари - 10.14% спрямо 10.36 на сто. Причината е в началото на сезонната заетост, макар че данните са още предварителни. През март 2009 г. пък безработицата е била 6.88%.

Регистрираните в бюрата по труда безработни през март са над 375 000, а през февруари са били 380 244 души.

Промяната в схемата на изплащане на болничните Дянков мотивира със злоупотребите, които правят и работодатели, и работници. Поделянето на отговорностите според АнтиКриза вече обезсмисля ненужните болнични, които източват НОИ. От тази мярка според финансовия министър могат да се спестят от 60 до 100 млн. лева за година.

"На нас се падна тежката задача да превърнем България в богата европейска държава", заяви Дянков пред депутатите. 

Освен 60-те спешни мерки, има и дългосрочни - започва анализ на здравната и пенсионната реформа, който до 31 май ще бъде внесен за обсъждане от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синята коалиция критични

Страхът на кабинета от реформа е много по-голям от страха от кризата, заяви по повод  антикризисния план на кабинета съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Според лидера на СДС Мартин Димитров в плана на кабинета е трябвало да има мерки за икономии на разходи през реформа.

И двамата смятат, че е бил необходим по-мащабен антикризисен план, но признаха, че една трета от предлаганите мерки все пак са добри.

Основното възражение е срещу опита да се преодолее кризата чрез увеличаване на приходите, обясни лидерът на ДСБ. Крайно рисково е намерението да се намерят липсващите средства, за да се продължи да се харчи по начина, по който е зададено в бюджетната програма.

Бюджет 2010 предвижда преразпределение на БВП над 41%, след като при предишните правителства този процент беше смъкнат под 40 на сто.

По думите на Костов не 10-процентни съкращения на разходите, а отказ от определени разходи е например едно от добрите решения.

Oще: антикриза  парламент  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани