От 268 лидери на престъпни групировки, 134 били неутрализирани | webcafe.bg
newscafe

Сизифов труд за МВР

Webcafe.bg
08.11.2011, 10:45 (обновена 08.11.2011, 13:32)
Калин Георгиев

Снимка: © Sofia photo agency

Близо половината от лидерите на престъпните групировки са неутрализирани от полицията, обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев

286-има са лидерите на престъпни групировки в България, като от тях 134 са неутрализирани от полицията. Това съобщи в деня на полицията - Архангеловден, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев пред БНР. Той подчерта, че кризата води до увеличение на уличната престъпност.

Според Георгиев полицията е свършила добре своята работа по случая "Катуница". Единственото, което не разреших да бъде направено в Катуница, е използването на тежката техника и също така използването на сила, посочи той.

"Ние сме изправени срещу една маса от хора, в която има страдащи, има обидени, има роднини на загиналите момчета и има хора, които са дошли там да палят и чупят. Аз бих ги определил като лумпени и маргинали", каза той. 

Георгиев прехвърли топката към правосъдието и обяви, че недоумява защо въпреки усилията на полицията, съдът продължава да освобождава със смешни гаранции хора, уличени в източване на милиони. "Останах леко изумен от факта, че всички задържани участници в организираната престъпна група по източване на ДДС в момента са на свобода или със смешната гаранция от 1000 лв. Тук е моментът да зададем въпроса къде отива превенцията".

Включително можем да коментираме случая "Ковачки". Той получи присъда - условна, което означава, че оттам нататък всеки един бизнесмен, който реши да заобикаля законите, може спокойно да прибира милиони и да получава условни присъди. Това за мен е недопустимо и означава, че отново трудът ни е сизифов, пак пълним каца без дъно, обяви главният секретар на МВР. 

България продължава да стои на пътя на наркотиците, заяви още Калин Георгиев. 

Относно евентуалните протести на полицаите, главният секретар на МВР заяви, че много му се иска служителите на МВР да бъдат облечени, да бъдат обути, да имат достатъчно гориво и да могат да покрият най-нужните потребности на живота. За качествените служители има винаги място в МВР, подчерта той. Георгиев уточни, че до момента не е имало нито един служител на МВР, който е показал качества, който е добър служител и да е отпаднал от системата поради съкращаване на щата.

"Полицейското насилие е мит. Няма друга такава държава, в която полицай да бъде блъскан, ритан, да му бъдат късани пагоните и този, който го е направил, да не получава тежко наказание", каза още Калин Георгиев.

Аз не го виждам това полицейско насилие. При 54 000 души състав на МВР, при 70 случая за полицейско насилие, не знам колко са осъдителните присъди, колко са доказани, мисля, че статистиката е в полза на служителите на МВР, подчерта той.

Лошо съвпадение

Честването на празника тази година съвпадна с решението на най-големия синдикат в МВР - Синдикалната федерация на служителите в МВР, да обяви готовност за протести. Програма "Хоризонт" на БНР съобщи, че част от полицаите изразиха недоволство от решението за увеличаване на осигурителния стаж с 2 години, както и от все още нерешените материални проблеми в МВР.

Според техни колеги от другите синдикати обаче протести няма да има. Окончателното решение за това дали в крайна сметка полицаите ще протестират и кога трябва да стане ясно утре.

В поздравителен адрес премиерът Бойко Борисов изразява искрената си благодарност към служителите на МВР и своето уважение за труда, който полагат. "Познавам условията, при които работите, вашия професионализъм и характер и искам да ви поздравя за резултатите в борбата с престъпността и за превръщането на страната ни в по-сигурно и спокойно място за живеене. Всички ви дължим признателност за това, което правите за България", пише в писмото си премиерът.

Oще: босове  калин георгиев  катуница  лидери  мвр  полиция  правосъдие  празник  престъпни групировки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

4 Илия Илиев | 24.12.201115:30

Проблемът "КАТ" е за всички провинциалисти,като КПП"Черна котка".
Инфо сайта на КАТ- www.i-kat.org ; работи единствено за Водачите на МПС от София област(но не и за провинцията)-абе и Бат Бойко е от София.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.12.2011, 21:39

3 НЕданъкоплатец | 06.12.201122:11

Тия от МВР не омаляха да говорят глупости ама.Виновен им бил Христо Ковачки
ми да вземат да прочетат Наказателният кодекс (НК) и Наказателно процесуалният кодекс (НПК) преди да фъфлят небивалици.
1. Не искам да бъда възприеман като защитник или адвокат на г-н Ковачки но предполагам че му е било повдигнато обвинение по смисъла на чл.255 ал.1 вр. чл.257(отменен)вр.чл26 вр.чл2 ал.1 от НК тоест укриване на данъци в особенно големи размери( разбирайте над 50,000 лева) което е продължаващо престъпление(чл.26). По смисъла на така формулираното обвинение г-н Ковачки е трябвало да получи присъда от 2 до 8 години лишаване от свобода.
Така е по принцип само дето (предполагам разбира се) подсъдимият не е бил осъждан за престъпления от общ характер по времето когато е укривал данъци,позовал се е на чл.55 НК за съкратено съдебно следствие тоест признал се е за виновен по така предявено то му обвинение без да се събират нови доказателства и без да се разпитват свидетели и по този начин съда трябва да му постанови присъда под минималният срок предвиден в закона а поради причина че към момент на извършване на деянието е бил с чисто съдебно минало така или иначе не може да му бъде наложена друга присъда освен условна.съвсем друг е момента че щетите причинени на министерство на финансите бяха въстановени от подсъдимият преди края на съдебното следствие което също е причина да му бъде постановена условна присъда. та Уважаеми ръководители на МВР купете си теи малки книжки (НК) , (НПК) прочетете ги но по задълбочено осмислете какво пише вътре и тогава обвинявайте съдиите прокурорите и тн. и т.н. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2011, 23:30

2 Мишуга | 08.11.201123:08

МВР е хунта управляваща страната.
Никой не смее да им каже нищо, никой не смее да им ореже бюджета, никой не смее да им ореже привилегиите.
Хунтата начело вместо народно събрание.
Това е резултата от гласуванията на умния и мъдър български избирател.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.11.2011, 11:32

1 Veselin Vasilev | 08.11.201111:32

glyposti nqmalo policeisko nasilie
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани