Нарушения без контрол на изборите | webcafe.bg
newscafe

Нарушения без контрол на изборите

Webcafe.bg
05.06.2014, 13:14 (обновена 05.06.2014, 13:22)
Гласуване

Снимка: © Webcafe.bg

Новият изборен кодекс не е решил проблемите, а ги е задълбочил

Новият Изборен кодекс не е решение на проблемите в изборния процес, а те дори са се задълбочили спрямо предходни години. Това показват резултатите от наблюдението на изборите за европейски парламент, проведено от Асоциация „Прозрачност без граници".

Сред основните проблеми е промяната на изборното законодателство едва 80 дни преди изборите, което е предпоставка за сериозни проблеми при организацията, подготовката и провеждането на изборите. Именно за организационни нарушения са били и 66 на 100 от сигналите за нарушения в първата половина на изборния ден.

Контролирания вот при последните избори е нараснал заради липсата на противодействие срещу купуването и продаването на гласове, оказването на натиск върху избирателите и разкриването на тайната на вота. Предпоставка за това е формализмът в правилата за разследване на престъпленията и неефективната работа на полицията и съда.

Журналистическите разследвания за оказван натиск също са недостатъчни за институциите, които могат да разкрият и накажат тези престъпления.

Злоупотреби има и със статута на независимия наблюдател - като такива са регистрирани организации, свързани с политически партии. Избиратели са купувани и чрез регистрирането им като наблюдатели.

Отделно при финансирането на предизборните кампании липсва текущ контрол. В тях се въртят средства с неясен произход чрез предоставяне на дарения на максимална стойност от граждани, които не разполагат със собствени средства, а липсва публичност за последиците от извършваните проверки за произход на декларираните дарения.

Сериозна загриженост предизвиква и медийната среда. „Прозрачност без граници" отчита системно публикуване на компромати и водене на негативна медийна кампания срещу политическите опоненти, без да е ясно кой плаща и каква е стойността на тези материали.

Разследвания на bTV и Нова телевизия показаха случаи на купуване и продаване на гласове и вербуване на наблюдатели чрез фирма за бързи кредити. И при двете разследвания става дума за нарушения от страна на ББЦ.

Oще: вот  европейски избори  избори  контролиран вот  нарушения  прозрачност без граници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани