Руски богаташ със санкции от САЩ строи "Южен поток" в България | webcafe.bg
newscafe

Руски олигарх строи "Южен поток" в България

Webcafe.bg, по Reuters
21.03.2014, 17:18 (обновена 22.03.2014, 11:10)
Южен поток

Снимка: © Газпром

Строителят на българския участък от газопровода „Южен поток" ще бъде руски консорциум под ръководството на бизнесмена Генадий Тимченко, един от 20-те души в списъка със санкции, наложени от Европейския съюз и САЩ на Русия заради украинската криза, съобщава Reuters.

Той е шестият най-богат руснак, поне така изчисли Forbes. Тимченко притежава 63 на сто от „Стройтрансгаз", най-голям акционер в консорциума, който ще бъде избран за изпълнител на българската част на газопровода на стойност 3.5 милиарда евро.

Информацията идва от запознати с важния за Москва проект за пренос на природен газ през Черно море, който има за цел да заобиколи Украйна като транзитна страна. Все още няма официален коментар от българска институция.

За сметка на това Европейската комисия обяви, че започва щателни проверки около изграждането на проекта "Южен поток" в България и поискаха доклад за свършеното.

Наскоро лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оплака в Брюксел, че кабинетът „Орешарски" хвърля пари на вятъра. През декември м.г. правителството отпусна 191 милиона лева за увеличение на капитала на "Южен поток България", а реципрочни действия предприе и "Газпром". С тези увеличения капиталът на дружеството става близо 400 милиона лева.

По-рано днес енергийният министър Драгомир Стойнев се похвали, че настоящото правителство е успяло да „вкара отново „Южен поток" в дневния ред", оставайки на Брюксел и Москва да решат бъдещето на тръбата, както направиха и останалите транзитни на тръбата държави.

„Нашата позиция бе подкрепена от Италия, Австрия, Унгария, Словения и от Гърция и от Хърватия. Само по този начин може да се активизира реалната работа по проекта „Южен поток", обяви Стойнев.

В края на миналата година Европейската комисия поиска предоговаряне на двустранните договори, сключени между Русия и шестте страни по проекта, тъй като те не покриват изискванията на Третия енергиен пакет, предвиждащи достъп до 50% от капацитета на газопровода на трети страни.

Наскоро енергийният комисар Гюнтер Йотингер предложи замразяване на преговорите с Москва заради събитията в Украйна, които иначе трябваше да приключат до 2016 година. Стойнев обаче отново припомни, че българската страна продължава работа на експертно и техническо ниво, като не харчи никакви пари от данъкоплатците.

Oще: българия  европейски съюз  русия  стройтрансгаз  тимченко  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани