Идната зима ще бъде най-суровата за Европа през последното хилядолетие, а огромни ледници могат в недалечно бъдеще да покрият континента, предупреждават полски метеоролози, цитирани от Нюз.ру | webcafe.bg
newscafe

Идва най-суровата зима от 1000 години насам

Webcafe.bg , По "24 часа"
05.10.2010, 10:41 (обновена 05.10.2010, 11:03)
бели мечки

Руски и полски метеоролози смятат, че новата зима ще е най-студената от 1000 години насам

Метеоролозите предупреждават, че идната зима ще бъде най-суровата за Европа през последното хилядолетие, а огромни ледници могат в недалечно бъдеще да покрият континента, пише "24 часа" в днешния си брой. Прогнозите са на руски и полски специалисти, цитирани от Нюз.ру. Причина за това е утихването на гълфстрийма - топлото течение през Атлантическия океан.

Според учените от полския институт за метеорология и водно стопанство скоростта на гълфстрийма през последните 5 години е намаляла два пъти. Затова течението сега не може да компенсира застудяването, носено от арктическите ветрове.

В скандинавските страни вече се наблюдавали симптоми за тези климатични промени. Ако топлото течение през Атлантика напълно престане, в Европа ще настъпи нов ледников период. Тогава Скандинавският полуостров ще бъде покрит изцяло от огромен ледник.

Руските метеоролози също смятат, че новата зима ще е най-студената от 1000 години насам. По-големи температурни аномалии те очакват в северните райони на европейската част на Русия, където минус 25 градуса ще са нещо обичайно.

И шефът на руската метеорологична служба Алексадндър Фролов прогнозира безпрецедентно ниски температури тази зима. Най-малко четири дни термометрите в Москва ще измерват от минус 20 до минус 25 градуса, а два дни хората ще мръзнат при повече от минус 25 градуса. "Поне седмица или дори  десетдневка със сигурност времето ще е изключително студено", казва Фролов.

Опасността е преувеличена?

"24 часа" цитира и учени, които смятат прогнозите за преувеличени. "Теоретично изстиването на гълфстрийма е напълно възможно. Версията, че течението ще замръзне съвсем, не се потвърждава. Това е възможно само ако гренландският леден щит се разтопи изцяло. Засега такова нещо не се наблюдава", контрира от своя страна академик Юрий Израел, директор на руския институт за глобален климат и екология. Колкото до нефтения разлив в Мексиканския залив, според геологическите мащаби тази екокатастрофа е пренебрежимо малка, за да може да повлияе дългосрочно на климата.

Гълфстриймът не само не забавя своята скорост, но и я увеличава, твърди американският океанолог Джош Уилис от НАСА. От 1993 г. насам топлото течение е увеличило скоростта си с 20% и средната си температура с 0.2 градуса.

Миналото лято в Русия беше необичайно горещо, припомнят експерти. Руските метеоролози обявиха, че то е било най-жаркото за последните 1000 години.

Oще: време  гълфстрийм  зима  лято  метеоролози 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.10.2010, 23:24

2 Petyo123 | 05.10.201023:34

Явно затова мечките са така еуфорично настроени ...имам чувство ,че това е своего рода казачок,нали няма да си купуват топломери,от скъпите .. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 05.10.201016:57

А реално температурите в Европа се мерят едва от 150 години
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани