НЗОК глоби болниците с 1.5 млн. лв. | webcafe.bg
newscafe

НЗОК глоби болниците с 1.5 млн. лв.

Webcafe.bg, по Фокус
23.04.2014, 11:48 (обновена 23.04.2014, 12:18)
лекар

Румяна Тодорова обеща проверките да продължат

НЗОК спря 1.5 милиона лева за болнични заведения в цялата страна заради груби нарушения през първото тримесечие на годината, съобщи управителят на Здравната каса Румяна Тодорова. В сумата влизат и глоби за лечебниците, злоупотребяващи с медицински дейности, най-вече хоспитализиране на пациенти без да е необходимо или по по-скъпи клинични пътеки.

„Това са санкции и пари, които няма да се изплатят на болниците. Там, където има санкции, обикновено дейността пада и цената на пътеката не се заплаща", каза Тодорова. Най-честите нарушения са по клинични пътеки за остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност, глаукома, гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система, бронхопневмония и др.

До края на март са извършени общо 1457 проверки, като 829 от тях са медицински, а 628 - финансови. Проверени са 136 лечебни заведения и са констатирани 1570 нарушения. Най-честите от тях са свързани с поставяне на диагнози без категорични доказателства.

Решението идва и след внезапна проверка по празниците, която установява, че 38 на сто от големите болници злоупотребяват с държавни пари.

Това става чрез хоспитализиране на пациенти с по-леки заболявания и здравословно състояние, позволяващо им домашно лечение. Открити са шокиращи случаи на 30 настанени пациенти по документи в отделение за 20 души, като в момента на проверката половината от тях са липсвали.

Проверката е извършена в периода 18 - 21 април в 191 отделения на 37 лечебни заведения в 13 града в страната. В 14 болници са открити сериозни нарушения по отношение на хоспитализираните пациенти. Румяна Тодорова коментира, че някои лечебници прекалено бързо изразходват клиничните пътеки, което поставя под съмнение нуждата на някои пациенти от такова лечение.

В Пазарджик и Пловдив лекари отчитали дейности, каквито изобщо не са извършили, което е достатъчно сериозно провинение, за да бъде сезирана прокуратурата. В Кюстендил инспекторите открили, че на пациенти по клинична пътека се искат по 80 лева допълнително за лекарства и ВИП стая.

През почивните дни терапевтичните клиники в редица онкологични болници са затворени, а само ден преди празниците са изписани всички пациенти.

 

Oще: болници  здраве  здравеопазване  злоупотреби  клинични пътеки  лекари  нзок  пациенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани