До събота жълтите павета и идеалният център на София ще бъде изчистен от незаконни билбордове и реклами | webcafe.bg
newscafe

До 27 ноември центърът на София прочистен от реклами

Webcafe.bg
23.11.2010, 15:40 (обновена 24.11.2010, 12:50)
София

Снимка: © Bulpete.wordpress.com

Разчистването на незаконните билбордове почва от идеалния център на София и жълтите павета

До събота жълтите павета и идеалният център на София ще бъде изчистен от билбордове и реклами. Рекламните агенции ще демонтират сами незаконните съоръжения, които са около 1000 на общинските терени в столицата.

Първият билборд, който ще бъде свален, е между Министерския съвет и президентството.

В центъра от Столичния инспекторат са преброили 13 ракети, една пиза и 3 тристена, които до 27 ноември трябва да бъдат премахнати. Вече са свалени над 20 незаконни фирмени надписи в района. Агенциите трябва предварително да уведомят инспекторите кога ще почне демонтирането и да възстановят инфраструктурата.

От днес всички собственици на реклами в по-широкия център започват да получават съобщения, че съоръженията им са незаконни и трябва да бъдат премахнати.

Над 1000 билборда в столицата са незаконни, след като Столичната община отказа да продължи договорите за наем, за да проведе нов конкурс. Процедурата по обявяването му започна, а оферти се подават на 10 и 11 януари.

Конкурсите ще са два - за билбордове до 4 кв.м и до 12 кв.м.  Всяка от двете групи е разделена на 10 пакета със средно по 50 броя рекламни елемента всеки. Кандидатите ще се състезават за разполагането на общо 1146 билборда.

В надпреварата могат да участват фирми и консорциуми, които имат сключени договори за външна рекламна дейност за последните пет години и приходите от дейността им за периода 2007-2009 г. е не по-малко от 3 млн. лева. Всеки участник може да кандидатства най-много за три пакета от групата рекламни елементи до 4 кв. м и още три пакета за реклами до 12 кв. м.

Началната конкурсна цена на пакетите от първата група е от 8800 лв. до 15 200 лв. наем на месец,  а за втората група - от 24 500 до 29 300 лв. Това ще осигури на общината минимален приход от около 6 млн. лв. годишно от реклама върху общински терени. Кметството събира не повече от 2 млн. лева годишно от тази търговска дейност.

 

Oще: билбордове  конкурс  премахване  реклами  софия  център 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-четени в webcafe.bg

Цветан Цветанов в народна носия с калпак
Оня, дето не го трият
"Булгар! Булгар!"
Наргиле
Общество
Убиец на 15

Най-коментирани