Fitch потвърди кредитния рейтинг на България | webcafe.bg
newscafe

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Webcafe.bg
05.07.2014, 09:21 (обновена 05.07.2014, 09:33)
пари

Факторите, определящи рейтинга на България, в момента са балансирани според Fitch

Дългосрочният рейтинг на страната в чуждестранна валута остава ВВВ-, а местна - ВВВ, със стабилна перспектива. Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също е потвърден на F3.

Агенцията оценява, че факторите и рисковете, определящи рейтинга в момента са балансирани. Налице са добри макроикономически показатели, като очакван растеж на БВП за 2015 г., нисък брутен държавен дълг на фона на другите европейски икономики и стабилни ниски нива на бюджетен дефицит.

Остават обаче ключови структурни реформи в бизнес-средата, в това число - инфраструктура, образование и здравеопазване, които ще доведат от своя страна до тенденция на растеж на БВП и прогресивно доближаване до средните за ЕС нива на доход.

Основните рискове, според Fitch, биха били макроикономически или геополитически шок, който да нанесе щети на малката и отворена българска икономика, или други събития, които биха предизвикали промяна в ключовите за България предимства - отклонение от бюджетните цели или поява на нестабилност в баноквия сектор.

Агенцията отбелязва, че валутният борд ще остане в сила и че правителството ще продължи да следва стриктни политики по фискален, монетарен и финансов надзор в съответствие с неговите изисквания.

Fitch оценява, че събитията в банковия сектор през последните седмици не са от системен характер и не застрашават валутния борд. В съобщението на агенцията обаче се посочва, че те отразяват слабото корпоративно управление, което отслабва бизнес средата, както и проблемите с кредитирането на свързани лица. "Банковият сектор е добре капитализиран, ликвиден и печеливш, а необслужваните заеми са достигнали своя връх", посочва агенцията.

В заключение анализаторите на Fitch отбелязват, че валутният борд ще продължи да действа в сила, а правителствата сега и в бъдеще ще продължават да прилагат политики по фискален, монетарен и финансов надзор, в съответствие с борда.

Преди няколко седмици друга рейтингова агенция Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива.

Като основна причина тогава беше посочена нестабилната политическа ситуация и липсата на реформи в ключови сектори.

Oще: fitch  s&p  валутен брод  кредитен рейтинг  рискове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.