Европейският комисар по икономическите и паричните въпроси Оли Рен се е усъмнил публично в статистически данни за българския бюджетен дефицит, защото не е имало кой да му обясни драстичните промени | webcafe.bg
newscafe

Как Хер Флик липсва на Брюксел

Webcafe.bg , В. "Труд"
15.06.2010, 13:51 (обновена 15.06.2010, 14:36)
симеон дянков

Въпреки че премиерът Борисов нахока министрите за чести командировки в Брюксел, мястото на Симеон Дянков е повече там, отколкото по бг телевизиите

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков с охота се явява по телевизии, но на ключови за България заседания обича да праща заместничката си Ана Михайлова. На 8 юни, когато финансовото министерство "проспа" делото срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина и не прати свой представител, в Люксембург имаше заседание на финансовите министри на ЕС. Отсъствието на Дянков изигра обаче лоша шега не на "шампиона по реформи", а на България.

"Европейският комисар по икономическите и паричните въпроси Оли Рен се е усъмнил публично в статистически данни за българския бюджетен дефицит, защото не е имало кой да му обясни своевременно драстичните промени в числата, научи ВАЦ от достоверен източник в Европейския съюз". Това пише днес кореспондентът на в. "Труд" в Брюксел Веселин Желев в статия по темата.

"Това е можел да направи финансовият министър Симеон Дянков на злополучния съвет на колегите му ЕС в Люксембург на 8 юни, където Рен изтърва злополучната реплика. Дянков обаче е пратил там своята заместничка Ана Михайлова. Същият ден рисковата премия по българския дълг скочи с 0.5% пункта", се казва в материала.

Кабинетът заговорил първо пред медиите, вместо в Брюксел

И още:

"Правителството, в това число министър-председателят Бойко Борисов, са заговорили пред медиите за неплатените от предшествениците им анекси към договори за над 2 милиарда лева и за нуждата от актуализация на тазгодишния бюджет, далеч преди да обяснят подробно ситуацията в Брюксел, каза източникът, пожелал анонимност заради чувствителността на темата.

Борисов говори обстойно пред журналисти за неочакваните анекси на срещата на върха в Брюксел на 25 март. Тогава той допусна опасността България да бъде заподозряна в измама с размера на дефицита подобно на Гърция, от която започна кризата в еврозоната.

По-късно правителството обяви, че дефицитът за т.г. може да стигне 3,8 на сто от БВП на начислена основа и 4,8 на сто - на касова, след като през на 5 май комисията прогнозира, че България очаква тазгодишната дупка в бюджета са свие до 2,8 процента от БВП.

Преди седмица Рен заяви, че мисия на Евростат ще посети България. Негов говорител обясни, че комисията не разбира причините за увеличаването на дефицитите за миналата и тази година.

Няма укрита информация, но информацията се променя във времето

Помолена да коментира темата, еврокомисарката Кристалина Георгиева заяви пред ВАЦ: „Правителството не е крило информация, но информацията се променя във времето". Тя посочи, че България не прави изключение от повечето европейски държави, на които се налага да ревизират приходите и разходите си поради икономическата криза. Комисията обаче изисква своевременно точни разчети за промените.

„Трябва да се отнасяме към това спокойно", каза тя за предстоящата проверка. „Много добре е, че ще дойде мисия и ще работи в България - това е поглед отстрани".

„Моето послание към българското правителство е да се отнася отговорно към бюджетната дисциплина и да е готово да работи с комисията в рамките на новите и правомощия", каза Георгиева за новата власт, която Брюксел ще получи да проверява данните в бюджетите на страните-членки.

Комисарката добави, че пазарите ще се успокоят от мерки за свиване на бюджетния дефицит на България под тавана от 3% от БВП, ако не тази, най-късно следващата година".

Oще: дефицит  еврозоната  люксембург  оли рен  правителство  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.