Не е ясно кой стои зад бъдещия собственик на руския дял | webcafe.bg
newscafe

ВТБ Банк се оттегля от "Булгартабак холдинг"

Webcafe.bg, по "Капитал"
12.02.2014, 15:13 (обновена 12.02.2014, 16:46)
пушене

Снимка: © Getty Images

Регистрираното в Лихтенщайн дружество "Ливеро естаблишмънтс" иска да придобие австрийското BT Invest, което държи близо 80% от капитала на холдинга

Руската инвестиционна банка ВТБ Банк се оттегля от „Булгартабак холдинг". В официално съобщение до Комисията за защита на конкурецията (КЗК) регистрираното в Лихтенщайн дружество "Ливеро естаблишмънтс" заявява желание да придобие австрийското BT Invest, което държи близо 80% от капитала на холдинга. Става въпрос за офшорна компания.

Негов мажоритарен собственик е инвестиционната компания VTB Capital (ВТБ Кепитъл) с основен акционер ВТБ Банк.

Това означава, че сделката най-вероятно е за мажоритарен дял и чрез нея VTB като собственик на BT Invest осребрява вложението си в цигарения холдинг.

Информация за намерението на руската държавна банка да се раздели с дела си в "Булгартабак" имаше още от пролетта на миналата година. Още тогава анализатори предупредиха, че купувачът не е стратегически инвеститор, което означава, че след известно време той ще препродаде придобитите активи.

Отправено искане до КЗК е да бъде извършена оценка на концентрацията, за да бъде сключена сделката. Регулаторът трябва да се произнесе до 3 месеца от постъпване на искането.

В съобщението до КЗК се посочва, че дружеството купувач не упражнява търговска дейност и не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари на територията на България, тъй като характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката да окаже въздействие.

Не е ясно кой стои зад регистрираното в Лихтенщайн дружество. Според информация на Капитал Daily, това са банкерът Цветан Василев и депутатът от парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Изданието посочва още, че настоящата препродажба на "Булгартабак" чрез смяна в собствеността на директния акционер BT Invest е предварително договорена сделка още през 2011 г. Сегашната смяна на собствеността в купувача на държавното дружество не нарушава и приватизационния договор.

ВТБ все още е акционер в БТК, но се очаква, че и там ще има промяна тази година.

Oще: банка  бтк  булгартабак  делян пеевски  офшорна компания  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани