Отровите от Унгария достигнаха до река Дунав | webcafe.bg
newscafe

Отровите от Унгария достигнаха до река Дунав

Webcafe.bg
07.10.2010, 13:22 (обновена 07.10.2010, 14:01)
унгария, авария

Унгарската армия се бори с последиците от замърсяването след катастрофата

Токсичната червена кал от катастрофата в Унгария достигна до Мосони - Дюна, която е ръкав на река Дунав, предадоха световните агенции.

Едва на четвъртия ден след мащабната екокатастрофа в Унгария българското екоминистерство започна да събира проби от Дунав. Резултатите обаче ще са готови след дни.

Говорителят на Националния център за бедствия в Унгария е заявил, че потоците са достигнали до речния ръкав в близост до границата на Унгария със Словакия и Австрия, като същевременно са продължили да се движат по течението на реката на изток.

Представител на българското посолство в Будапеща е провел среща с началника на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР на Унгария генерал-майор Йожеф Хатала по повод екологичното бедствие.

От Министерство на околната среда и водите съобщиха, че по време на срещата е получена следната информация:

Замърсените реки в района са Торна и Марцал. Река Марцал се влива в река Раба - приток на Дунав при град Гьор. По протежението на замърсените реки, на местата, където има мостови съоръжения, водите се третират с тонове гипс и други химически препарати на киселинна база. Целта е да се намали алкалността (Ph) на водите.

След направени измервания е установено, че алкалността на водата в реката е над допустимите нива - около 8.96 - 9.07% при нормални нива от 8%.

Точният час на аварията е 12.10 ч. в понеделник, 4 октомври. За овладяване на ситуацията генерал Хатала се позовава на опита, който има Унгария в производството на алуминий на база на значителните находища на боксит в страната, датиращ от 1942 г. Той включва и строежа на депа за отпадъци, като досега проблеми с тях не е имало.

По отношение на количеството замърсено вещество точни данни няма. Между 700 хиляди и 1 милион кубически метра са изтеклите отрови, но течът от повредените хвостохранилища е спрян твърдят унгарските власти. Работещите на място подразделения на Гражданска защита, армията и полицията събират утаената червена кал и я връщат в останалите годни за целта депа.

Според унгарски медии обаче течът от хвостохранилището продължава и в момента и около 500 души все още се опитват да го спрат.

Главният замърсител според официалните информации е алкалната вода с висок Ph фактор. Самата червена кал е със съдържание на тежки метали в рамките на допустимото, твърдят унгарците.

Опасна и вредна за здравето на хората обаче е прахта от изсъхнала червена кал, признаха те.

Представител на WWF вече съобщи пред австрийската агенция АРА, че поради тази причина дори и въздухът вече е отровен.

Според прогнозите токсичната червена кал може да започне да се разпространява и извън каналите, не само в подземните води, но и по сухоземен път, тъй като вятърът може да разпраща прахта на километри разстояние.

Според еколозите пък оттичащите се вещества са изключително отровни, но не и радиоактивни.

Според някои други съобщения измервания на замърсените в Унгария реки обаче показват слабо повишаване на радиоактивността.

Българското МОСВ оповести, че е предприело необходимите мерки по случая. Сред тях е и набирането на проби от река Дунав в началото на българския участък

Първите робите, които са взети от река Дунав, доказват, че няма съдържание на метали. Това каза за радио "Фокус"- Видин Деница Славкова, директор на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) - Монтана.

По думите й всичко е в рамките на нормалното. Тя посочи, че в институциите ни няма информация, че токсичните отпадъци от завода в Унгария са достигнали българския участък на река Дунав.

"Както се развиват нещата в Унгария и колегите си изпълняват качествено задълженията въобще може да не се достигне до замърсяването на българския участък с токсични вещества", подчерта Славкова.

Oще: дунав  измервания  катастрофа  мосв  отрови  проби  разлив  резултати  унгария 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.