Дрогата убива 20 000 в Европа за година | webcafe.bg
newscafe

Смъртта от дрогата не намалява

Webcafe.bg
15.11.2011, 14:13 (обновена 15.11.2011, 19:06)
наркомани

Снимка: © Getty Images

40% от зависимите в т.нар. Стара Европа се включват в лечение, в страните-членки от бившия източен блок са едва 5 на сто

Всяка година наркотиците причиняват смъртта на близо 20 хиляди младежи в Европа, а смъртността сред наркозависимите расте с 1-2%. Данните са от годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, представен в Лисабон.

Причините за летален изход са свръхдоза, приемане на вещество с примеси или инфекциозно заболяване като СПИН или хепатит С. Много младежи, които употребяват наркотици, загиват и при различни форми на насилие като сбивания - или се самоубиват.

От около 1.3 милиона души с проблемна употреба, 7600 умират всяка година от свръхдоза, показват данните. Според анализатори, това е едно от големите предизвикателства в борбата със зависимостите, тъй като въпреки предприетите мерки, броят на смъртните случаи не намалява.

40% от зависимите от т.нар. Стара Европа обаче се включват в лечение, докато в страните-членки от бившия соцблок го правят едва 5 на сто. Употребата на дрога в тези държави е около и над средната за общността.

В някои страни като Великобритания и Унгария например, най-актуалният проблем са набиращите скорост т.нар. дизайнерски дроги. Само за първите десет месеца на 2011 г. на пазара са били открити 39 вещества, чието действие върху човешкия организъм е абсолютно непознато. У нас тези наркотици все още са слабо търсени.

Положението в България

Близо 18 000 български ученици от 9-и до 12-и клас са употребявали наркотик поне веднъж в живота си според данните на годишния доклад на Националния фокусен център по наркотици и наркомании. Освен него беше представен и Годишният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите.

От тези 18 000 ученици 30 на сто са на възраст 15-16 години, каза Момчил Василев, ръководител на Фокусния център. 24.3 на сто от тях са опитвали минимум веднъж в живота си канабис, 8.3 на сто - амфетамини.

Седемдесет и две хиляди са студентите, употребили поне веднъж в живота си наркотик според данните за 2010 г. 40 на сто са присъствали през последната година на места, на които се се взимали наркотици.

Хората от 15 до 64-годишна възраст, които поне веднъж в живота си са употребили канабис, са 404 000, кокаин са пробвали 100 хиляди, амфетамини - 120 хиляди. 

Търсещите лечение във връзка с употреба на хероин или други опиати са били 87.4 на сто, по данни за миналата година. Жените са били 18.6 на сто. Средната възраст на търсещите лечение е 29 години. Починалите вследствие отравяне с наркотични вещества в страната ни през миналата година са били 41, като средната възраст е 37.7 г. От тях 82.9 на сто са мъже.

Oще: българия  дрога  екстази  ес  канабис  кокаин  лечение  младежи  наркомани  наркотици  насилие  спин 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани