Дянков призовава ЕС и Русия да се сдобрят | webcafe.bg
newscafe

Дянков иска ЕС и Русия да се сдобрят

Webcafe.bg, по "Комерсант"
28.08.2014, 13:13 (обновена 28.08.2014, 14:45)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Ако Русия и ЕС не се сдобрят, "политическото позьорство окончателно ще смаже здравия разум", твърди Дянков.

Руският и европейският бизнес трябва да седнат на масата за преговори с политическите си елити и да ги убедят в щетите, които нанасят взаимните икономически санкции, които Русия и ЕС си налагат - в противен случай "политическото позьорство окончателно ще смаже здравия разум".

Такава позиция защитава бившият финансов министър Симеон Дянков в авторска статия за руския в. "Комерсант", озаглавена "Правилата на играта".

В момента Дянков е ректор на Руската икономическа школа и член на Надзорния съвет на Внешторгбанк.

В анализа си бившият финансист на ГЕРБ анализира слабостите на двете икономики и привежда примери с предварителните оценки на загубите от санкциите за и без това страдащите от слаб ръст икономики.

"И Русия, и Европа страдат от дългосрочни проблеми - демографски спад и увеличаващ се разрив в цената на технологиите в сравнение със САЩ и азиатските региони. Санкциите, които ЕС и Русия си наложиха взаимно, само задълбочават ситуацията", анализира Дянков.

"От общия обем на износа от страните на Еврозоната само 5% се падат на доставките в Русия, тоест на пръв поглед загубите не би трябвало да бъдат големи. Но някои икономики ще пострадат повече от други. Италия, например, през изминалата година изнася за Русия стоки за 12,7 млрд. евро; Франция има износ за повече от 10 млрд. евро", пише Дянков, като дава пример и с българските земеделски производители, оценили загубите си на 14 млн. евро.

Най-големият проблем според него е "нарастващата несигурност за инвеститорите и ударът по доверието на бизнеса".

"Европейските инвеститори имат много проекти в Русия, в момента те могат да бъдат заплашени от замразяване на реализацията или дори прекратяването им. Руските инвеститори също са активни на европейските пазари - сега на тях ще се гледа с повишена подозрителност", пише той.

Симеон Дянков коментира, че е общоизвестно, че автархия никога не е помагала на икономиката.

Дянков призовава бизнес-лидерите от ЕС и Русия да започнат дискусия с политиците от своите страни за това кой е виновен и какво да се прави.

"В противен случай икономическите изгоди от двустранната търговия ще останат на заден план, а политическото позьорство окончателно ще смаже здравия разум", предупреждава Дянков.

Oще: герб  дянков  европейски съюз  ес  икономика  икономически връзки  икономически конктакти  русия  руска икономическа школа  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 19.01.201515:28

Аплаузи Гони.Много точен и актуален коментар.Но това е типичната лицемерна западна политика.Нема лошо.Хамелеонът винаги се нагажда където властват парите а не идеологията.Но го разбирам.И той семейство храни.Да бъдеш икономически светец не е за всеки.Да бъдеш такъв в нашето време според икономическите и демократични ценности на Запада,рискуваш да бъдеш номиниран за най–големия балък/наивник/ на съвременното общество.Споко.Ще бъде забравен като онзи министър който каза"Егати държавата на която съм министър".С уважение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

2 daysydogy | 28.08.201421:17

постен като пицата си - какво може да се очаква от човек забравил баща си!?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

1 goni | 28.08.201414:27

Гопям майтап!Усмивка Тоя съвсем наскоро се канеше да напляска руснаците!Усмивка Но,руснаците са отмъстителни!Усмивка Накараха го да плюе в лицето си! Срещу скромно заплащане разбира се!Усмивка Ама,какво толкова! То и Шрьодер така!Усмивка Нищо лично! Просто бизнес! И като си помисля че тоя ни го пробутваха за един от най-великите финансисти на света!!!Усмивка Лелеее!!!Усмивка
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани