Белгия - първата държава, признала евтаназията на деца | webcafe.bg
newscafe

Кралят на Белгия подписа за евтаназията на деца

Webcafe.bg
03.03.2014, 15:31 (обновена 03.03.2014, 17:54)
болница

Белгийският крал Филип подписа законовите промени, които въвеждат евтаназия за деца при „непоносима физическа мъка" и състояние на „необратимост на смъртта". Така, въпреки възраженията на католическата църква и граждани, Белгия стана първата държава в света, която разшири правото на асистирана смърт за непълнолетни, без възрастова граница.

Поправката бе приета през февруари с мнозинство от два гласа от Федералния парламент. Досега Белгия допускаше евтаназия за неизлечимо болни хора, навършили 18-годишна възраст, както е в Холандия и Люксембург.

В Белгия асистираната смърт е въведена през 2002 година, а в Холандия долната граница е смъкната до 12-годишна възраст. Експерти от Брюксел оценяват, че промените засегнат около 15 случая на фатално болни деца на година.

Не е изненадващо, че крал Филип подписа промените в закона, въпреки петицията, която белгийски граждани и свещеници започнаха да събират, за да го разубедят. Зад нея застанаха над 210 000 души от различни страни в Европа, включително и много испански граждани.

Според новия закон решението за евтаназия на дете може да бъде взето след писмено одобрение от родителите, лекуващия лекар и независим медик. Те ще преценяват всеки отделен случай, за да разберат дали детето осъзнава, че е неизлечимо болно.

Белгийски педиатри обаче твърдят, че драстична стъпка като евтаназията не е необходима при децата, защото палиативната грижа успява да облекчи мъките им - както в болницата, така и в домашни условия. Защитниците на евтаназията изтъкват, че се борят с фалшива любов към ближния и състрадание.

Oще: асистирана смърт  белгия  болест  деца  евтаназия  смърт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.