Огнян Донев и Павлов обвинени за пране на пари | webcafe.bg
newscafe

Огнян Донев и Любомир Павлов обвинени за пране на пари

Webcafe.bg
12.06.2012, 10:17 (обновена 12.06.2012, 16:30)
оръжие, пари

Снимка: © justinesmith.net

Скандалът около Огнян Донев и Любомир Павлов се разраства

Съдружниците в Медийна група България холдинг Огнян Донев и Любомир Павлов са обвинени за пране на пари. Това стана ясно днес след разпитите на двамата в Националната следствена служба. На двамата е наложена гаранция от по 50 000 лева.

На Павлов са повдигнати три обвинения: за пране на пари, документна измама и за престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс - невярно документиране. Донев е само с обвинение за пране на пари.

Развитието

Пръв на разпит в НСлС се яви собственикът на Софарма и председател на КРИБ Огнян Донев, който остана там около 40 минути. Той излезе, придружаван от адвокатите си Ина Лулчева и Даниела Доковска, и не направи никакво изявление пред насъбралите се медии.

На въпрос дали му е повдигнато обвинение, адвокат Доковска препрати въпроса към прокуратурата.

По-късно в следствието, заедно с адвокатката си Дария Пенкова, пристигна и Любомир Павлов, съдружник на Донев в групата, която издава вестниците "24 часа", "Труд", "168 часа" и др.

На влизане Павлов обясни пред репортерите, че не знае за какво е извикан. На излизане от сградата той посочи, че му е повдигнато обвинение за пране на пари, вследствие от документна измама и заяви, че ще обжалва. Освен това смята да сезира институциите за набеждаване.

Прокуратурата мълчи засега

Разследването срещу Донев и Павлов е приключило, а според наблюдаващия прокурор трябва да им се повдигнат обвинения за пране на пари и данъчни престъпления. Тази информация без източник се появи вчера по БНР.

Снощи прокуратурата отказа официално я да потвърди. Ще се въздържа в следващите 24 часа от коментар, каза градският прокурор на София Николай Кокинов.

След новината на "Хоризонт" вчера за призоваването на Павлов и Донев в Националното следствие, пред БГНЕС Любомир Павлов обяви, че делото срещу него и съдружника му е поръчка, а прокурорите, които работят по него, са взели 1 милион лева. 

Повдигането на обвиненията става дни след като бе разпространен запис, за който се твърди, че е разговор между Павлов и неизвестно лице и в който се говори за прокурори, политици, пари и търговия с влияние.

До делото срещу двамата се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург, които твърдят, че чрез покупката на медиите, собственост на германската ВАЦ, Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Карл фон Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев ще дадат извънредна пресконференция днес по повод повдигнатите по техен сигнал обвинения срещу Любомир Павлов и Огнян Донев. Сигналът беше подаден през май м.г. първо в парламентарната комисия за контрол на ДАНС, чийто ротационен председател по това време Иван Костов ги препрати на прокуратурата и ДАНС.

Паралелно с това сигналите са подадени и до разузнавателните служби на Великобритания и Кипър, както и до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Грозев и Хабсбург подадоха сигналите, след като с поредица от прехвърляния Донев и Павлов намалиха дела им в медийната група от мажоритарен до миноритарен.

Сигналите, които съдържат информация, събрана от Грозев, Хабсбург и Руц, целят да докажат, че Любомир Павлов е изпирал огромни суми през офшорни фирми във Великобритания и Кипър веднага след скандалната продажба на Общинска банка. Според тях именно с тези капитали е финансирано закупуването на пресгрупата от ВАЦ.

Като ключова фирма в сигналите се сочи дружеството "Ди енд Джи Асетс" ЕООД, което, според частното разследване на Грозев, Любомир Павлов е придобил изцяло веднага след подаването на първия сигнал за пране на пари, а преди това е било управлявано от близки до Павлов лица.

Какво каза Христо Грозев

Павлов отказа подробности по делото, защото не бил запознат с материалите, като уточни, че според прокуратурата имало фалшифициран подпис на съдружника в издателската група Христо Грозев, за който Павлов и защитата му са сигурни, че е автентичен. Това било доказано от две експертизи на разследващите и една частна, поръчана от Павлов и Донев.

"Има абсолютна манипулация по отношение на тези подписи, тъй като ние говорим за неистински документи, а не за неистински подписи. През цялото време ние сме твърдели, че никога не е имало подписи под документ, даващ право на господин Павлов да се разпореди с 83 процента от дяловете. Това казва и прокуратурата, че става въпрос за неистински факти, а не за подписи", коментира Грозев пред БНР.

Oще: любомир павлов  медии  огнян донев  пране на пари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани