Миналото на премиера привлече вниманието на Европарламента | webcafe.bg
newscafe

Миналото на премиера привлече вниманието на Европарламента

Светослав Терзиев, в. Сега 06.12.2012, 11:48 (обновена 06.12.2012, 12:04)
Дон Бойко Корлеоне

Миналото на Борисов разисквано на семинар в Европарламента

За първи път в Европарламента в Брюксел се заговори публично за миналото на българския премиер Бойко Борисов.

На семинар "Корупцията в страните-членки на ЕС", организиран от три парламентарни групи - на социалистите, либералите и зелените - една от най-критикуваните държави бе България. В същото време християндемократите, които са политическото семейство на ГЕРБ, организираха спешно сходен, но чисто теоретичен семинар за "престъпните системи и корупцията в ЕС".

В съревнованието надделя тройният семинар, защото залата му бе препълнена, за разлика от другия. Българските евродепутати се разделиха по политически признак, като дискусията, засегнала и миналото на Борисов, бе проследена от шестима от тях - социалисти, либерали, един от СДС и един независим. 

Темата за Борисов бе развита най-подробно от пратеника на Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" и сайта "Биволъ" Атанас Чобанов в доклад под мотото "Борисов и доктрината за нашия кучи син", използвайки определението на Франклин Рузвелт за диктатора Анастасио Сомоса Гарсия, управлявал Никарагуа 1936-47 г. В притихналата зала премиерът бе описан от Чобанов като ръководител на "мафиотска държава", чието минало е свързано с контрабанда на наркотици и цигари.

Припомнени бяха грамите на американски посланици, огласени от "Уикилийкс", публикациите в "Конгрешънъл куотърли" и "Тагесцайтунг", записът от разговора на Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов за Мишо Бирата и пр. "ЕС трябва да даде ясни насоки кой е приемлив и кой - не", настоя Чобанов.

Пряко от залата той направи видеотелефонен разговор с основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, укриващ се в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция и САЩ. Той заяви, че изтеклите поверителни телеграми в сайта му са автентични, включително и за Борисов.

Чобанов и колегите му от "Биволъ" опитаха през юни да привлекат вниманието към миналото на Борисов на специалната Комисия на ЕП за организираната престъпност и корупцията CRIM, но на 24 септември предложението им бе отклонено само с един глас мнозинство "поради липса на ресурси за разследване". Проблемът бе отнесен в началото на ноември и до парламентарната Комисия по петициите, която още не се е произнесла.

Върху България се фокусира и изказването на директора на Службата за борба със злоупотребите в ЕС (ОЛАФ) Джовани Кеслер. Той напомни за разкрития от ОЛАФ "Случай "Николов - Стойков". "Говори се за злоупотреба и корупция с еврофондовете, за подправяне на фактури", каза той.

"Но тези фактури са издадени от германски фирми. Това е показател за корупцията, която няма граници. В Германия са осъдени двама участници, а в България двама не са"..., заяви Кеслер по повод оправдаването на Марио Николов и Людмил Стойков. "По дефиниция сериозната корупция е транснационална. Затова не бива да се гледа на нея само през национална перспектива", продължи той. "Каква трябва да бъде реакцията?", запита директорът на ОЛАФ.

"Трябва да има европейски, а не само национален отговор. Отговорът е да има европейски прокурор за такива престъпления, като се използват европейските договори. ЕП и комисията работят над този въпрос. Той няма да изземе функциите на националните прокуратури, но за първи път ще има европейско разследване, което ще е историческа стъпка", заключи той.

От изказалите се евродепутати само независимият Слави Бинев коментира конкретно темата "Борисов". Той потвърди наблюденията на Кеслер и каза, че в България се установява своеобразна криминална диктатура, сочейки за пример министър-председателя. 

Председателят на Комисията по гражданските свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар - испански либерал - направи горчиво заключение: "ЕС не е в добра форма, дори някои мислят, че е в лоша. Проблемът не е само финансов, икономически и социален, а истинският проблем е дискредитирането на европейската идея.

Борбата срещу трансграничната престъпност трябва да обедини националните и европейското законодателство.Трябва да се въведат общи наказания за едни и същи норми на престъпления и корупция. Трябва да стигнем по-бързо и по-далеч." 

Португалецът Руи Тавареш от зелените, който е зам.-председател на комисията CRIM, добави, че "корупцията прави народите скептични за смисъла на демокрацията".

http://www.segabg.com

Oще: бойко борисов  брюксел  герб  еп  олаф 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 06.12.201216:17

Както и да се върти един човек,неговият задник му стои винаги отзад.Отпред постоянно му инсталират Борисов!За да не го бъркаме със своя собствен зад-ик.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

2 Зелен Бетон | 06.12.201215:18

Чакайте бе! Става дума за „световен лидер“, който току-що се върна от „историческо посещение“ не къде да е, а в Щатите. И то натоварен с цял куп похвали и без ни една забележка, чак сериозно се беше разтревожил човекът, че журналистите няма да имат какво да пишат...

P.S. Понесен от вълната ентусиазъм в началото на 90-те, сериозно се бях замислил дали да не тръгна към политиката. Добре, че не я направих тая глупост. Досега или щях да съм станал пълен мизантроп, или щях да съм пукнал. От непоносимост към очевидно присъщата за този бранш професионална шизофрения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 06.12.201212:25

Ми сега? До вчера беше само тиква и никой не й гледаше семките, ама се повдигна въпроса от какво семе е поникнала ...
   

оценка

+6 -0

Най-коментирани