Прокуратурата ще иска имунитета на Цветанов от 42-ото НС | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата ще иска имунитета на Цветанов от 42-ото НС

Webcafe.bg, по БГНЕС
14.05.2013, 16:11 (обновена 15.05.2013, 11:43)
Сотир Цацаров

Снимка: © Sofia Photo Agency

Аз искам честна игра пред Народното събрание, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод бъдещото искане за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов

Прокуратурата ще поиска имунитета на Цветан Цветанов, след като той положи клетва за народен представител.

Това стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, който отговори на въпрос на човек, представил за протестиращ на лекцията му в УНСС.

"Прокуратурата е казала ясно и категорично с прессъобщение и с ясно намерение, че тя ще поиска на лицето, за което вие говорите (Цветан Цветанов, бел.р.) имунитета от НС", каза Цацаров.

Прокуратурата ще поиска снемане на този имунитет от НС и ще го направи, категоричен е главният прокурор. "Но не искайте от прокуратурата да използва празнини от ден-два или три, за да повдигне някому обвинение. Ако прокуратурата трябва да направи нещо, тя трябва да го направи открито пред всички и с доказателства, не да ползва часа между 1 и 3, а съвсем ясно да представи пред НС с какво разполага като доказателства и защо иска сваляне на нечий имунитет", каза Цацаров.

Така главният прокурор отхвърли възможността да бъде повдигнато обвинение на бившия вътрешен министър преди той да положи клетва за народен представител.

Според експерти има период от време, в което Цветанов остава без имунитет, между обявяването на резултатите от изборите от ЦИК до полагане на клетва като депутат в НС.

Главният прокурор държи имунитета на Цветанов да бъде поискан от НС с ясни доказателства, които прокуратурата ще посочи пред парламента.

Противното е нечестна игра, а аз искам честна игра пред Народното събрание, каза Цацаров.

Oще: имунитет  народно събрание  парламент  прокуратура  сотир цацаров  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

1 NannyOgg | 14.05.201317:08

Казвам кратка молитва и пиша.

Сотир Цацаров ми връща надеждата, че в България нещата може да се случват по правилата, изпипано до последната малка подробност /и по буквата и в духа на закона/. Не знам кои са експертите, които твърдят, че има пролука, в която лицето Цветанов няма имунитет, но пък са ми известни някои решения на Конституционния съд и едно от тях е на противоположната теза. И, ако аз съм права, Цацаров в момента постъпва брилянтно:
- застрахова се срещу произволно/витиевато последващо тълкуване /да не забравяме, че ГЕРБ има своя "професионалист с високи морални и нравствени качества" в КС/
и
- иска, търси подкрепа в бъдещото НС, каквото и да е то, и с ясен сигнал, че нещата следва да се случват по закон /точно в противовес на сеенето на присъди от трибуната на НС, на каквото вече бяхме свидетели/, т.е. "момчета, хайде да поиграем малко по правилата, за разнообразие, а и вижте, същото може да се случи и на някой от вас"
и
- решил е да бъде Главен прокурор
и
- ......... пося надежда в мен, защото поведението му е доста далеч от онова "ти си абсолютен престъпник" ...

Надявам се да е това. Емоционално, но не ми пука.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани