Европа ни изпраща палатки и чували с пясък | webcafe.bg
newscafe

Европа ни изпраща палатки и чували с пясък

Webcafe.bg
08.02.2012, 10:55 (обновена 08.02.2012, 10:59)
ръце, хора

Снимка: © deviantart.com

Въпреки че се борят с последиците от тежката зима на собствена територия, едва три часа след сигнала от България, Италия предложи палатки, оборудвани за ниски температури, а Полша - геотекстил и чували с пясък

Няколко европейски държави отговориха изключително бързо на молбата на България за подкрепа в борбата с наводненията и в предотвратяването на нови щети от крайното застудяване, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Въпреки че се борят с последиците от тежката зима на собствена територия, едва три часа след сигнала от България, Италия предложи палатки, оборудвани за ниски температури, а Полша - геотекстил и чували с пясък.

Очаква се и други държави членки да се включат с предложения за помощ. Центърът за наблюдение и информация на Еврокомисията координира комуникацията между засегнатата страна и тези, които й предлагат подкрепа.

Това се случва след като днес премиерът Бойко Борисов заяви, че шансът България получи пари от Брюксел за преодоляване на последиците от скъсването на стена на язовир "Иваново" и преливането на река Марица е минимален. "Едно време бяхме свикнали, че от Москва ще дойдат и ще ни спасят, сега чакаме Брюксел. Какво ще ни даде Брюксел - чували и палатки", каза той. Допълнителен фактор, за да не можем да се надяваме много на европейски пари била и тежката ситуация в цяла Европа.

Българските власти задействаха Европейския механизъм за гражданска защита на 7 февруари, като поискаха 80 хиляди чували с пясък, 50 палатки, подходящи за зимни условия и 2000 квадратни метра геотекстил (материал, използван за подсилване на речни диги и язовирни стени).

"Тази бърза реакция на българския сигнал за помощ показва ясно европейската солидарност със страната ни в този труден момент. Още по-впечатляващо е, че предложенията за подкрепа идват в момент, когато самите Италия и Полша се борят с последиците от тежка зима. Днес, когато България е в риск от сериозни наводнения, предложената материална помощ ще помогне да избегнем нови щети и човешко страдание", каза Кристалина Георгиева, еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Вчера комисар Георгиева посети засегнатите от наводнения Бисер, Любимец и Свиленград. С нея беше и експерт от Европейската комисия, който е специалист по наводнения и гражданска защита при тежки зимни условия. Заедно с българските власти, двамата анализираха как Европейският съюз може да помогне за облекчаване на болезнените резултати от снеговалежа, крайно ниските температури и наводненията.

В разговорите си властите Георгиева подчерта нуждата от планиране и подготовка за последиците от топенето на снега и риска от нови наводнения. "Превенцията е работа на всеки", настоя тя.

Центърът за наблюдение и информация към Европейската комисия продължава да следи отблизо развитието на крайно студената зима, която обхваща голяма част на Европа. Заради ниските температури загинаха над 350 души, а няколко европейски държави обявиха бедствено положение. Европейската комисия е готова да координира обмена на информация и предоставянето на помощ между държавите, участващи в Европейския механизъм за гражданска защита.

Oще: европа  италия  палатки  полша  помощ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.