Съдиите не намират желаещ за главен съдебен инспектор | webcafe.bg
newscafe

Съдиите не намират желаещ за съдебен инспектор

Webcafe.bg
05.03.2014, 10:28 (обновена 05.03.2014, 11:23)
Правосъдие

Най-голямата организация на магистратите - Съюзът на съдиите в България (ССБ), удължи до 28 февруари срокът за номиниране на кандидати главен съдебен инспектор

Съюзът на съдиите не може да избере кандидат за главен съдебен инспектор от направени десет предложения. Процедурата се бави от една година, а Народното събрание реши да я започне отново, след като между Коледа и Нова година БСП и ДПС тихомълком предложиха съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева.

После се оказа, че семейството й е замесено в съмнителни имотни сделки, въпреки че ВСС не намери нищо подозрително. Брюксел обаче обяви, че следи избора под лупа. Така процедурата беше променена, като желаещите поста вече ще минават на изслушване пред Комисията по правни въпроси в парламента, представяйки задължително концепция за бъдещата си работи.

Желаещи в съдийската гилдия за момента обаче не се намират. Номинациите се внасят чрез народните представители, а за избора трябва квалифицирано мнозинство - 2/3 от гласовете на депутатите, което на практика е основната причина за отложения избор.

„В рамките на вътрешната консултация бяха издигнати кандидатури на съдии, които по преценка на професионалната общност са утвърдени професионалисти и безспорни авторитети с необходимите морални устои, достойни да ръководят контролния орган. Нито един от предложените до момента не даде своето съгласие да участва в обсъждане за евентуално излъчване на неговата номинация за главен инспектор", съобщават от Съюза на съдиите.

В организацията тече вътрешен дебат за ролята, мястото и изискванията към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). От Съюза на съдиите съобщават, че консултациите „не се ограничават до номиниране на кандидати, а се фокусират върху обсъждане на принципните въпроси по правомощията на този орган, начина на неговото конституиране, извършената до момента дейност и перспективите му".

Титуляр на поста бе Анна Караиванова, чиято оставка от октомври още не е гласувана от Народното събрание. Нейният мандат обаче беше изтекъл още през януари 2013 г.

Срокът за номинациите е 2 април.

Oще: анна караиванова  веселина тенева  всс  главен съдебен инспектор  народно събрание  съюз на съдиите 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани