България налага забрана за отглеждане на ГМО царевица | webcafe.bg
newscafe

България забрани отглеждане на ГМО царевица

Webcafe.bg , Dariknews.bg
02.02.2011, 11:04 (обновена 02.02.2011, 12:16)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

По предложение на земеделския министър Мирослав Найденов България ще наложи пълна забрана на генно-модифицирана царевица МОН 18

България ще бъде седмата държава членка на Европейския съюз, която ще наложи пълна забрана за отглеждане на генно-модифицираната царевица МОН 810 на американския концерн "Монсанто". Правителството одобри днес предложението на министъра на земеделието Мирослав Найденов.

По думите на Найденов, вносът на посадъчен материал ще се контролира, за да не се допуска отглеждането на този сорт царевица, който досега не е отглеждан в България.

"Допуснато е отглеждането в ЕС и ние, за да пресечем това, ако някой има намерение това да се случи и в България, ще вземем това решение. Това представлява предпазна клауза и ще я наложим. Ние сме поели категоричен курс към забрана за отглеждане на такива сортове.

Връчен ми беше демарш от Аржентина, Бразилия, Канада и САЩ, които настояваха да ги подкрепим в искането им да бъдат допускани на територията на ЕС фуражи и храни с минимални технически остатъци от ГМО. Аз им казах на представителите на четирите страни, че ще гласувам против в Брюксел, в Съвета на министрите, и няма да подкрепим тази инициатива. Това е политиката, която води нашето правителство и тя ще бъде постоянна в това направление", обяви министър Найденов.

Вносът е разрешен

През юли м.г. Европейската комисия одобри вноса на пет нови вида генно модифицирана царевица, след като страните членки не успяха да се споразумеят по въпроса. Европейската комисия разреши петте вида царевица да бъдат използвани за храна и фураж, да се внасят и обработват, но не и да се отглеждат на територията на ЕС.

Разрешението важи за следващите 10 години. Всяка компания, която използва тези видове царевица, ще трябва да отбелязва на етикетите си, че продукцията й съдържа генно модифицирани организми.
Еврейската комисия поднови също така разрешението за внос на генно модифицираната царевица Bt11 за още 10 години.

Bt растенията са създадени през 1996 г. чрез модифицирането с гени на Bacillus thuringiensis (Bt) с цел растението само да произвежда протеина, като по този начин само се защитава от насекоми без да е необходимо пръскането с Bt и/или синтетични пестициди. Растения-пестициди са Bt царевица, картоф и памук.

Oще: гмо  ес  забрана  министър  мирослав найденов  мс  сащ  царевица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

4 stg | 03.02.201111:50

подкрепям предния, ние не сме вносител и износител на зърно, така че, и да ако някой си внесе семе за посев ГМО ще му фанат цървулите
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

3 pueblo | 03.02.201107:17

Смее се Смее се Смее се
баси цирка! забраняваме нещо,дето го няма в бг......
тва сега няква нова мода ли е? изобщо не мога да си представя как,ако някой реши да внася т.нар. от министъра "посадъчен материал",той ще го спре......от тука минават тонове наркотици,нашия царевица щял да контролира!!!!!!
подозирам,че с този гениален ход се целим в шенген Смее се Смее се Смее се
но,избирателят е удовлетворен,щото нема вече соя в салама и риск от това,пътувайки към съни бийч лятото,ако му се прииска лирично отклонение от пътя,царевичака към който се е насочил е "аут ъф ГМО"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.02.2011, 12:11

2 Marina Mio Ovcharova | 02.02.201112:12

Много хубаво, но защо само царевицата? Според мен трябва изобщо да се забрани отглеждането и дори вноса на каквито и да е ГМО.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2011, 13:28

1 Ziezi | 02.02.201111:26

Дано поне това да стане наистина! Малко ме съмнява, че нашите ще се опънат на американските говеда, но се надявам! Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани