10 години "Юлен" без контрол в Банско | webcafe.bg
newscafe

10 години "Юлен" без контрол в Пирин

Webcafe.bg
17.04.2013, 12:28 (обновена 17.04.2013, 15:35)
Банско

Снимка: © Photo.Bansko.net

В ревизията си, Сметната палата откри много проблеми около концесията за ски зоната в Банско, но не санкционира МОСВ

В продължение на цели 10 години Министерството на околната среда и водите не е осъществявало ефективен контрол над изпълнението на концесионния договор за ски зоната в Банско. Това е установила Сметната палата при одита на периода от началото на 2009 г. до края на 2011 г. "Юлен" АД е концесионер в Банско от 2001 г.

Още в договора от тогава са открити значителни пропуски. Ревизията констатира, че договорът не съдържа клаузи за санкции и неустойки при системно неизпълнение от страна на концесионера на основни задължения и параметри, с изключение на неустойките за забавено плащане.

Документът не съдържа описание на терените, обектите и съоръженията в предмета на концесията, на базата на цифровия модел на кадастъра, както това е направено за обектите, които са извън концесионната площ. Освен това, заради непрецизирана формулировка в текста са възможни различни интерпретации, тълкувания и разногласия между страните за територията на концесията.

Това е констатирано и от Върховния административен съд, който в началото на тази година установява разминаване между границите на концесията по договор и според териториалноустройствения план.

В доклада на ведомството се посочва, че „до края на 2011 г. контролът по изпълнението на концесионния договор, осъществяван от специализираната администрация на МОСВ, не е обособен като самостоятелна функция" и не са въведени изисквания за документиране на операциите и дейностите на служителите.

До октомври 2009 г. не е имало и изрично определени длъжностни лица, които да отговарят за контрола. Това, според Сметната палата, е довело „до невъзможност да се персонализира отговорността при извършването на контрол на концесионния договор от служители в министерството".

Анализът на документите е показал, че през 2009 г. и 2010 г. от ръководството на МОСВ не са разпореждани планирани или извънредни проверки на място, тоест длъжностните лица не са контролирали изпълнението на задълженията на концесионера. В доклада на Сметната палата се посочва, че това прави изпълнението на законовите разпоредби от страна на министерството чисто формално.

От края на 2011 г. (цяло десетилетие след сключване на договора с „Юлен") със заповед на министъра на околната среда Нона Караджова дирекциите „Бюджет, финанси и счетоводство", „Правно и нормативно обслужване и обществени поръчки" и „Национална служба за защита на природата" са натоварени с контрола над концесията. Правилата за това са утвърдени от министъра, но не са изчерпателни и взаимодействията са само на хоризонтално ниво „дирекция".

Освен това е посочено, че инвестиционните програми на концесионера са съгласувани с МОСВ, но не може да се направи заключение, че този механизъм е използван за ефективно въздействие. Друг констатиран проблем е, че на концесионната територия действат ски съоръжения, собственост на трети лица, като тяхната площ не е изключена от общата концесионна площ. Това е в противоречие с действащата нормативна уредба в областта на концесиите.

Същевременно

Сметната палата констатира, че „Концесионерът е реализирал предвидените инвестиции в срок, в резултат на което е изградена спортна и техническа инфраструктура, която допринася за развитието и утвърждаването на община Банско като национален и международен център за ски-спорт и туризъм".

Сметната палата не налага санкции на МОСВ е само отправя препоръки, които трябва да извърши в рамките на четири месеца след получаване на доклада. Не е ясно дали служебният министър Юлиян Попов ще реагира в рамките на своя мандат. Той посочи, че уточняването на реалната площ на концесията в Банско е сред приоритетите му. Това е и тема, по която има голямо обществено напрежение.

Oще: банско  концесия  мосв  сметна палата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.