РБ иска да пази Борисов от изкушенията на властта | webcafe.bg
newscafe

РБ иска да пази Борисов от изкушенията на властта

Webcafe.bg
11.10.2014, 11:51 (обновена 11.10.2014, 12:49)
Радан Кънев

Радан Кънев даде пример със сцена от Одисеята, за да обясни позицията на Реформаторския блок в едно бъдещо коалиционно управление с ГЕРБ.

Позицията на Реформаторския блок в едно бъдещо управление би било на самоограничител срещу "изкушенията" на властта, обясни Радан Кънев в интервю за "Седмицата" на Дарик радио.

Радан Кънев посочи, че правосъдната и административната реформа са основният критерий, по който РБ няма да отстъпи по време на преговорите за бъдещото управление.

В същото време, председателят на ДСБ отказа да се ангажира със срокове за изпълнение на конкретните политики, за да не се възприеме това като поставяне на ултиматум пред ГЕРБ преди преговорите.

Кънев не потвърди дали това означава, че Реформаторският блок би поискал поста на министъра на правосъдието в евентуален кабинет с подкрепа на дясната коалиция.

"Ако нямаме МВР..."

Кънев беше доста по-конкретен на въпроса кои парламентарни комисии ще поиска да оглави Реформаторският блок.

По думите му коалицията ще поиска председателското място на Комисиите по правни въпроси, икономическа политика, както и вътрешна сигурност и обществен ред - с уточнението, че това би било изискване на Реформаторския блок, ако не получи министерския пост в МВР.

В замяна РБ е готов да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за председател на Народното събрание, което Радан Кънев определи като разумно поведение и продължение на традицията в българския парламент.

Приятелски огън

"Категорично няма да влезем в персонални разговори, докато няма програма - нито ще обсъждаме премиер, вицепремиер, нито министри", заяви председателят на ДСБ, който отчете като грешка диалозите около условието срещу Бойко Борисов.

В същото време, Радан Кънев даде ясна подкрепа за служебните министри на отбраната и външните работи - Велизар Шаламанов и Даниел Митов, за които обясни, че без да членуват в Реформаторския блок, с последните си действия са показали, че представляват напълно позициите на десницата.

Председателят на ДСБ подсказа, че двамата биха получили одобрение от страна на РБ да останат начело на ведомствата си, но уточни, че без гаранции за подкрепа от страна на премиера и управляващото мнозинство, самите министри не биха желали да участват в подобно правителство.

По тази причина Кънев критикува "публичните шамари", които Бойко Борисов вчера раздаде на министъра на отбраната и коментира, че Шаламанов е получил повече удари "в гръб" от собствения си премиер, отколкото отвън по време на защитата на българската позиция в отношенията с Русия.

Кабинетът в мазетата

Според Кънев мълчанието на трите най-големи политически групи в новия парламент - ГЕРБ, БСП и ДПС - означава, че истинските преговори за новото правителство се водят на тъмно.

"Никой не си прави илюзии, че не се говори за правителство, а след като не се говори пред медиите, се говори по ресторантите и по мазетата", коментира Кънев.

Oще: бойко борисов  велизар шаламанов  герб  даниел митов  дсб  коалиция  радан кънев  рб  реформаторски блок  управление 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.