Работещите намаляват, заплатите - с малко | webcafe.bg
newscafe

Работещите намаляват, заплатите - с малко

Webcafe.bg
08.11.2011, 13:59 (обновена 08.11.2011, 14:20)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

Безработните през септември са повече, заплатите - по-ниски

С почти 11 000 по-малко са били работещите през септември спрямо юни, сочат данните на Националния статистически институт.

Наетите са намалели с 0.5% и в края на третото тримесечие на годината са били 2.19 милиона души. Най-сериозни са съкращенията при тези, които се трудят в сектора на недвижимите имоти, хотелиерството и ресторантьорството.

Продължаващият спад в бизнеса с недвижими имоти, както и приключването на сезонната работа, свързана с летния туристически сезон, дават своя негативен ефект върху пазара на труда. Увеличили са се наетите в селското стопанство.

Според последните данни на европейската статистическа служба безработните в България са 11.9%.

За година броят на заетите по трудови договори е намалял с половин процент - 9300 души. Най-сериозни съкращения на хора е имало в преработващата промишленост, строителството, търговията и ремонта на автомобили

За периода юли-септември средната месечна заплата е намаляла спрямо предишното с почти 1% до под 700 лева. През септември е била 704 лева, с 21 лв. повече, отколкото през август.

За цялото трето тримесечие обаче е 693 лева, с процент по-малко, отколкото през второто. Най-голям спад на заплащането е имало при дейностите, свързани с имоти, финансовите и застрахователните услуги.

На годишна база има близо 9% ръст на средното заплащане за третото тримесечие, като по-голямо е в частния сектор - близо 11 на сто, и едва 3% е в държавния.

В частните компании заради кризата много от служителите с по-ниска квалификация бяха съкратени заради кризата. Оставането на по-високоплатените автоматично повишава средното заплащане.

Безработен се гръмна заради дълг от 2000 лева

Безработен мъж се простреля в корема с ловната си пушка. Инцидентът стана в стопанска постройка на къщата му в русенското село Батин. Мъжът е настанен в болницата в Бяла с опасност за живота.

Според негови близки 53-годишният човек имал дълг към банка между 2000 и 3000 лева, която го притискала за вноските. Сумата била непосилна за него, тъй като от година и половина бил без работа. Оттогава досега живеел с майка си, като единствените им доходи била нейната пенсия от 150 лева.

Oще: безработни  заети  заплата  нси  работещи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани