Зам.-кмет подава оставка след гафа с данъците, връщат надвзетите суми | webcafe.bg
newscafe

Зам.-кмет подава оставка след гафа с данъците, връщат надвзетите суми

Webcafe.bg
13.03.2011, 11:56 (обновена 13.03.2011, 15:25)
 йорданка фандъкова

Фандъкова ще вземе решение за подадената от Герджиков оставка след като приключи проверката по случая.

Седмица, след като част от столичани получиха по-високи сметки за данъци, които от общината по-късно обявиха за "грешка", кметът Йорданка Фандъкова обяви, че е получила оставката на заместника си Минко Герджиков. Фандъкова заяви още, че ще внесе доклад в общинския съвет за спирането на решението за презонирането на града, докато то се прецизира. Междувременно столичната организация на ДСБ и общинските съветници от БСП се обявиха за отмяна на решението за презонирането на София и замразяване на данъчната кампания в столицата. От СДС пък ще подкрепят ново райониране на София.

Кметът категорично заяви, че презониране трябва да има, но трябва да е направено така, че хората да нямат съмнения, че нещата се правят на тъмно. "Технически грешки винаги е имало и те се отстраняват на място", каза още тя.

По-високите данъци бяха резултат от ново райониране на столицата, като някои квартали бяха причислени към централните, където дължимите суми са по-големи. По-късно Фандъкова и Герджиков обявиха, че е станала грешка и данъците на ощетените ще бъдат преразгледани.

Кметът обясни, че ще се създаде организация до седмица да бъдат изпратени нови съобщения до зоните, чието определяне се връща в старите граници. Надвзетите суми от по-високите данъци и такса "смет" могат да се върнат по два начина - в службата за местни данъци и такси или да се приспаднат при бъдещо плащане.

Фандъкова ще вземе решение за подадената от Герджиков оставка след като приключи проверката по случая. Като мотив за оставката си той е посочил "поемане на лична отговорност". "Нямам специални притеснения, че това ще доведе до сривове в бюджета", посочи още Фандъкова. Проверката, разпоредена във връзка с оплакванията на гражданите, показа, че явно не сме обяснили добре на хората причините за презонирането. Това е важно, за да са наясно данъкоплатците защо плащат повече, обясни още тя.

ДСБ и БСП искат отмяна на решението за презониране

Софийската организация на ДСБ поиска отмяна на решението на Столичния общински съвет за новото презониране, предаде БТА. Още утре съветниците от ДСБ ще внесат искане на следващата сесия на столичния общински съвет в четвъртък да се вземе решение, с което ще се отмени това от миналата година.

В доклада на общинските съветници на ДСБ - София, за отмяна на решението се посочва, че "в условията на стагфлация необосновано повишените общински данъци и такси не само че действат прокризисно, но стават икономически непоносими за стотици хиляди хора. Това ще доведе до отказ от плащане и намаляване на данъчната събираемост".

Председателят на организацията Атанас Атанасов посочи, че ако решението не бъде отменено, а остане спряно, както съобщи кметът Йорданка Фандъкова, ДСБ ще оттегли подкрепата си за нея и ще денонсира споразумението за подкрепа на ГЕРБ в столицата.

Според ДСБ трябва да се понесе и политическата отговорност за това. От партията смятат, че оставката на Минко Герджиков е "малък жест", но да се иска оставка на кмета шест месеца преди изборите е несериозно.

Групата на общинарите на левицата в София пък искат оставката на кмета Йорданка Фандъкова и на председателя на общинския съвет Андрей Иванов.

Цялата данъчна кампания в София е компрометирана, заяви на пресконференция шефът на групата на общински съветници Жельо Бойчев. Добави, че БСП ще се противопоставя на ГЕРБ при опитите да се прехвърли данъчната тежест върху гражданите на София и бизнеса. По думите му неумението на ГЕРБ да се справят с данъците не е от сега и посочи, че преди две години гражданите не са знаели какви данъци да плащат за автомобилите си.

Oще: гаф  данъци  йорданка фандъкова  кмет  минко грджиков  презониране  софия  такси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

2 WWW_ORIGINALNI_BE | 13.03.201113:14

Само като я погледнеш и ти е ясно !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

1 Osyznat | 13.03.201112:48

Самата Фандъкова е грешка muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани