Показаха фалос на руските спецслужби | webcafe.bg
newscafe

Показаха фалос на руските спецслужби

Webcafe.bg , По News.ru
16.06.2010, 14:09 (обновена 16.06.2010, 15:37)
дмитрий медведев

Снимка: © БГНЕС

Скандалджиите от арт-групата "Война" се подиграха и с инаугурацията на руския президент Дмитрий Медведев

Руската арт-група "Война" скандализира Санкт Петербург с нов пърформанс - в нощта на 14 юни, точно преди вдигането на Литейния мост, активисти на групата "атакуваха" с нецензурни графити. Когато мостът е бил вдигнат, фалос със 65 метра височина се изправи директно срещу сградата на ФСБ (руските спецслужби), която е на Литейний проспект.

По думите на свидетели, две пожарни били докарани тутакси, за да измият фалическия символ, но следите могат да се видят по тротоара и до момента.

Както пише в блога си идеологът на групата "Война" Алексей Плуцер-Сарно, действието,  пърформансът се провел през нощта срещу понеделник, а творците решили да информират чак сега за действията си.

По време на акцията е бил задържан един член на групата - Леонид Николаев, по прякор Леня Е ****. Според Сарно новината за фалоса била задържана, за да не навредят на Леня, който бил осъден по бързата процедура и освободен след 48 часа в ареста.

Идеологът на "Война" определя акцията като "етюд на пленер" или "улични ескизи". Стартът бил даден в 1:30 през нощта. На пътното платно на моста групата "Война" нарисувала фалоса с дължина 65 метра и широчина от 27 м. Графитът заел цялата ширина на пътното платно на моста. Цялата работа по рисунката отнела само 23 секунди. Боята се изливала на пътя направо от флаконите.

Точно в 2 часа фалосът "опря в сумрачното петербургско небе", пише в блога си Алексей Сарно. Според него с действията си "художниците са подготвили за всички служители на Федералната служба за сигурност стартова космическа площадка за изпращането им към извънземна цивилизация". Още в 03:59 часа за унищожаването на графитите били изпратени бригади от местното ВиК и пожарната.

На мястото на действието е бил пленен и отведен в 78-о отделение на милицията вече споменатият Леонид. Самият Леня разказва как, когато го закарали там, милиционерите един на друг си разказвали за случката, показвали снимки от мобилните си телефони и чак цвилили от смях. Обяснението, което дал Леонид, било, че е прибран по погрешка. Просто бил на другия край на моста, където защитавал някакво момиче. 

Първоначално смятали да му предяват обвинение за вандализъм, но по-късно го обвинили за дребно хулиганство. Благодарение на мобилния телефон, който успял да скрие в панталоните си, Николаев си общувал с колегите от групата чрез SMS-и. По време на краткия му престой зад решетките той станал много популярен сред милиционерите, които се майтапели с акцията. 

На втория ден обясненията на Николаев били записани в нов протокол, където вече не се говорело за боя и рисунка, а за това, че е псувал на майка и налитал на бой. След отлагането на делото пък творецът Леня вече е на свобода.

Леня се прочу и с акцията си на 20 май в Москва, когато със синя кофа на главата скочи на покрива на кола на Федералната служба за охрана, която има синя лампа. По-късно от ФСО предупредиха евентуални последователи на Леонид да не се опитват да правят същото, защото могат да бъдат разстреляни на място.

Самата арт-група "Война" е супер скандална. Тя нашумя с акцията си от 2008 г., осъществена в Биологичния музей в Москва и посветена на встъпването в длъжност на руския президент Дмитрий Медведев. Членовете на групата се съвокупляваха под лозунги като: "Да здравствует медведь, наследник праславянского медведя!", "Медведь - тотемное животное древних славян!" "Мы должны совокупляться в поддержку медвежонка!"

Oще: арт група  графити  пърформанс  фалос  фсб 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.