Eдна среща на един бизнес с една власт | webcafe.bg
newscafe

Eдна среща на един бизнес с една власт

Webcafe.bg
03.12.2012, 13:11 (обновена 04.12.2012, 07:57)
Среща на министрите с бизнеса,

Снимка: © Капитал

... И поредните големи приказки

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, от едната й страна председателят на КРИБ и разследван за пране на пари и данъчни престъпления Огнян Донев, от другата й - министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Седнали в кресла пред зала с бизнесмени на седмата годишна среща на бизнеса с правителството.

Без премиера, министрите на вътрешните работи, отбраната и на външните работи, целият кабинет регистрира присъствие тук, както и президентът Росен Плевнелиев, който за сетен път повтори няколко любими свои визионерски виждания: че в България до 2020 г. ще се изсипят 45 млрд. евро (виж вдясно сметките на Плевнелиев)...

Гуруто от "Дондуков" 2: Силни в кризата...

Президентът е, както винаги, несломимо еуфоричен: "Потенциалът на България е голям. Изграждането на модерна икономика трябва да бъде тотален приоритет. България има самочувствието на индустриална сила в региона, с постижението на няколко поколения...

България е остров на стабилност в турбулентни времена. България е добър съсед и уважаван партньор. Ниският дълг и културата на стабилност създават предимство. Не вярваме в лесните печалби и креативните сделки. Били сме много пъти в криза. Знаем какво е да е трудно. Не очакваме някой друг да ни спасява и да ни прави реформите и да ни подари богатството... Именно защото толкова пъти сме били в криза, днес сме силни".

Не е ясно откъде ще произтече силата ни, а и президентът не поясни. Но каза още: "Разполагаме със сериозен потенциал, който трябва да се надгради. България не е износител на суровини и мозъци, а на готови продукти. Страната ни има самочувствието на индустриална сила в региона..."

През уикенда Плевнелиев стана първият държавен глава, прерязал лентата на мол - този на бул. "България".

Президентът за сетен път не скри общоизвестни факти и рецепти като тази за икономически успех: "Рецептата за успех е елементарна - България не е износител на суровини и мозъци, а на готови продукти. Производство, базирано не на евтин труд, а на ефективен труд. Това ще доведе и до по-голяма производителност и до по-високо заплащане." Елементарно, Уотсън, наистина.

Симеон Дянков и изпитът му по реформи

Тест за втори мандат към министрите измисли пък Дянков, който поиска всички шефове на ведомства да декларират какви реформи биха направили, ако останат на поста си в следващия кабинет.

Изпитът за намеренията за реформи беше обявен като седмия приоритет от Дянков. Първите шест са: изпълним бюджет, което ще се случи още тази седмица, правителството да се разплаща навреме - в момента дълговете към фирмите са 135 млн. лева, а неразплатеното ДДС - 210 млн. лева, третият и четвъртият приоритет са да се намали бюрокрацията и да се подпомогне излизането на чужди пазари на българския бизнес.

Туризмът е приоритет номер пет, а скоро у нас щял да бъде развит и спортният туризъм, след като до края на следващата година ще има още една голяма спортна зала в Пловдив. Шестият важен приоритет е да се стимулира администрацията да работи добре с бизнеса.

Както си е редът, изказа се и Добрев. В общи линии той повтори изявлението си от миналата седмица как ние сме малка, отворена икономика и изнасяме предимно суровини. За да има ръст в икономиката, трябва да има повече инвестиции, заяви той. Добрев напомни, че еврозоната е в рецесия, а 72% от износа на България е за страни от еврозоната.

Има едни пари в "Конкурентоспособност"

Междувременно миналата седмица Добрев информира, че до лятото на 2013-а, когато ще са редовните парламентарни избори, ще бъдат усвоени на сто процента средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност", която била една от най-добре работещите европейски програми в България.

По думите на министъра всеки месец по сметките на фирмите се превеждат между 40 и 50 млн. лева средства  от оперативната програма. До края на годината предстои сключването на договори по два големи проекта - газовата връзка със Сърбия и "София тех парк".

В същото време Добрев отчете като слабост ниския процент сключени договори по схемата за енергийна ефективност за малките и средни предприятия. От отварянето й през юни до момента са подадени само 14 проектни предложения. Министърът си обяснява ниското темпо с тежките процедури, но призивът му към компаниите е за участие, тъй като финансовият ресурс по схемата е значителен - 150 милиона евро безвъзмездна помощ за страната ни.

Делян Добрев съобщи също, че се обмисля раздаването на ваучери на фирмите за иновации или за информационни и комуникационни технологии. С тях те ще могат да поръчват в развойни или научни звена по избор точно тази иновация, която им е необходима.

Oще: бизнес  делян добрев  еврозона  износ  инвестиции  конкурентоспособност  президент  реформи  росен плевнелиев  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 04.12.201202:23

изсирам се на острова... на стабилност и си заминавам на село muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

1 aryan | 04.12.201200:14

Изявленията на набедените министри звучат като утопичен реферат на прост комсомолец за светлото бъдеще,а онзи с повторенията си толкова омръзна , как пък няма един що годе нормален в това правителство.Прав е Тиквата за лошия човешки материал,погледнете му избора за министри.Великите сили и да искат да ни помогнат няма кой да им управлява парите в България,управляващите в момента само могат да приказват глупости и да крадат,жалки същества.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани