Някои ги предпочитат от ЕС | webcafe.bg
newscafe

Някои ги предпочитат от ЕС

Webcafe.bg , БТА
11.05.2012, 17:20 (обновена 11.05.2012, 17:26)
офис

Снимка: © Sofia photo agency

Работодателите в България предпочитат хора с диплома и/или стаж от ЕС

Около 85% от българските работодатели предпочитат да наемат кандидати, придобили диплома или стаж в държава от Европейския съюз (ЕС).

Това съобщи евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ивайло Калфин на граждански форум в БТА.

Евродепутатът изброи пречките, пред които са изправени нашите сънародници с дипломи от чужди университети при търсенето на работа в България. По думите му основният проблем са грешките в законодателството ни.

Притежателите на чуждестранни дипломи биват прехвърляни от една институция към друга, което отнема месеци без резултат.

Ивайло Калфин прикани българските законодателни органи да въведат промени в системата на признаване на дипломи, преди този натиск да ни бъде наложен от ЕС.

Той обясни, че в момента Европейският парламент (ЕП) разглежда проектодиректива за улесняване на процеса на признаване на дипломи и квалификация от страните от ЕС.

Евродепутатът предложи българските институции да признават автоматично дипломите от европейски държави и само да сверяват истинността им.

Представители от Министерството на труда и социалната политика припомниха за своята национална инициатива "Работа за младите хора в България".

В рамките на тази и на следващата година ще се приложи пакет от мерки, програми и услуги за активиране, информиране, консултиране, обучение и заетост на младите хора до 29-годишна възраст.

За мобилността на българските граждани на европейския трудов пазар евродепутатът от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Метин Казак каза, че на България и на Румъния им остават още две години до изтичането на преходния период от членството им в ЕС.

Той допълни, че през март ЕП е приел резолюция за премахване на пречките за упражняване на правата на гражданите на ЕС.

С нея се очаква да се премахнат съществуващите правни и практически бариери пред свободното движение на граждани и да не се въвеждат тежки и "необосновани" административни процедури.

От информационното бюро на ЕП в България съобщиха данни от миналогодишния доклад на ЕК, че българските и румънските работници в ЕС допринасят за повишаване на брутния вътрешен продукт на съюза с 0,3% и благоприятстват икономиката му.

Изразена бе надежда, че пречките пред съгражданите ни за намиране на работа и за признаване на дипломи и квалификация скоро ще бъдат отстранени.

Oще: диплома  еп  ес  ивайло калфин  квалификация  образование  работодатели  стаж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 13.05.201212:31

Защо вместо капиталист сега казваме работодател?От кого и срещу какво я взема тази работа,че тъкмо той да я дава на хората?За им помага или пък те да му помагат да забогатява още повече? Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

3 Meteora | 12.05.201214:26

Легализация на англйиска бакалавърска диплома излиза над 500 лева. Два пъти по 170 лева в посолство на Нейно величество за копие и куриер до Британия и после още 180 лева за превод и легализация в Министерство на правосъдието. За магистърска диплома веднъж 170 в посолството на Нейно величесво и още 180 лева за превод и легализация. Като се има предвид колко пари си хвърлил за образование в Британия, тези близо 1 000 лева изглеждат нищо, но иначе са си цифра...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

2 Gastaroll | 12.05.201212:43

Ха, че това не са ли онези същите 85% работодатели дето нямат висше образование и не биха взели някой по-умен от тях на работа ?

Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 12.05.201212:33

Най предпочитат, ако може да не ти плащат. Па ако ще и в Китай да си правил стаж!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани