Миньорите излизат на протест | webcafe.bg
newscafe

Миньорите излизат на протест

Webcafe.bg, по bTV, Нова ТВ, БНР
05.04.2013, 11:30 (обновена 05.04.2013, 20:44)
кнсб 2

Миньорите може да блокират магистрали

Миньорските синдикати обявиха готовност за стачни действия и блокиране на магистрали, ако не се върнат на работа от принудителните си отпуски. Излизането им в "почивка" се наложи заради слабото потребление на електроенергия и замрелия износ, което стана причина за ограничения и на производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете, които правят ток от въглища, и ВЕИ.

Спирането на мощностите вече предизвика напрежение, тъй като над 1500 миньори от "Мини Марица изток" са пуснати в платен отпуск, а след като се върнат на работа, ще излязат друг. В принудителна отпуска са и близо 2000 миньори от Югозападния въгледобивен район, където мините са собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Централата "Марица-изток 3" е спряна, а "Марица-изток 2" и ТЕЦ в Гълъбово произвеждат много малко електроенергия, заради което добивът на въглища е паднал от 74 000 на едва 14 000 тона.

19 млн. лв пък ще загуби АЕЦ „Козлодуй" от наложените ограничения за производство на ток. Въпреки икономическите загуби, които търпи първият български АЕЦ, наложеният режим на работа не крие рискове, увери изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Ситуацията крие някои рискове за повреда на оборудването, но опасност от ядрена авария няма. В момента пети блок работи на 75% от капацитета си, а шести - на 50%. „Когато централата работи продължително под 75%, се повишават вибрациите в турбините, например", обясни директорът. Затова „не е много препоръчително да работи на 50%, но в крайна сметка се съобразяваме с форсмажорните обстоятелства", допълни той.

Николов каза още, че пети блок на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде спрян на 23 април, а след това шести ще заработи с повишена мощност. За 19 млн. лева ще са нереализираните приходи на централата вследствие на наложените ограничения.

Секторът за производство на зелена енергия определи вчерашното спиране на производствени мощности като „геноцид", който е незаконен и неоправдан. Меглена Русинова от Българска фотоволтаична асоциация заяви пред bTV, че ВЕИ не нарушава баланса и енергийната сигурност и няма основание да се спират централи.

„Централите се спират безконтролно и в нарушение на директиви и европейско законодателство. Как може да се наруши баланса, че нямаше дори слънце вчера", възмути се тя.

Енергийни експерти заявиха, че е нужна обща енергийна политика за всички видове добив. Бившият енергиен министър Трайчо Трайков коментира пред Нова ТВ, че съществената разлика не е в потреблението. Проблемът идва от това, че цените на регионалния пазар са много по-ниски. „И, второ - сега имаме 700 мегавата фотоволтаици повече", допълни той.

Явор Куюмджиев лансира малко по-различно обяснения за сегашната ситуация, която се случвала за първи път от 30 години. „Причината не е в регионалните цени, а във въведена наскоро безумна такса, която срина износа. Такса пренос беше увеличена от 18 на 30 лева", заяви той. България никога не е била транзитна страна за ток, а в момента към Турция и Гърция върви румънски и унгарски ток, допълни той и прогнозира, че хри отпадането на таксата износът ще се възстанови, смята Куюмджиев.

Oще: аец козлодуй  веи  енергетика  енергия  мощности  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.