ГЕРБ оттегли кандидатите си за "Топлофикация-София", оказа се, че ги лансирали синдикатите | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ оттегли новия си борд за "Топлофикация-София"

Webcafe.bg
21.10.2010, 15:45 (обновена 21.10.2010, 17:58)
йорданка фандъкова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Столичния кмет Йорданка Фандъкова прояви бърз рефлекс и оттегли подкрепата си за скандалните кандидати на ГЕРБ за новия борд на "Топлофикация-София"

ГЕРБ оттегли кандидатите си за новия борд на директорите на "Топлофикация-София" заради изнесени скандални факти за тях на заседанието на Столичния общински съвет (СОС). В крайна сметка се оказа, че скандалните кандидатури са лансирани от синдикатите, както призна председателят на СОС Андрей Икономов.

И СОС отложи насрочения за днес избор на нов борд на топлофикацията.

На заседанието съветникът от БСП Георги Кадиев посочи, че избирането на новия съвет на директорите е политическо решение, но това не оправдава ГЕРБ при предлагането на двама от членовете - Петър Илиев и Петър Димитров.

Петър Димитров беше директор на ТЕЦ "Изток" и когато имаше газова криза тази централа беше единствената, която не можа да се справи с преминаването на мазут, което поражда големи съмнения относно качествата на този човек, каза Кадиев. Тогава единствено синдикалната намеса го спаси от освобождаването му, добави той.

Кадиев каза още, че Петър Илиев е бил заместник на Валентин Димитров по времето на неговото управление на "Топлофикация", след което е работил в "Булгартрансгаз".

Съветникът от БСП цитира одитния доклад на "Булгартрансгаз", според който Илиев е поставил дружеството "в зависимост от неясни корпоративни интереси" при провеждането на няколко обществени поръчки.

Владимир Каролев от НДСВ пък посочи, че при един от цитираните в одитния доклад договори най-фрапиращо е, че фактурата за покупката на газотурбината е била издадена три дни преди да се сключи договора за доставка.

Председателят на СОС Андрей Иванов първоначално посочи, че част от изнесено в залата е известно на ГЕРБ, но за нито едно от обвиненията няма присъда.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обаче беше категорична, че ако изнесеното от Георги Кадиев е вярно, тя е категорично против назначаването на тези хора. Фандъкова ще изиска доклада за назначаването на Петър Илиев и Петър Димитров, за да се запознае с фактите.

По-късно Андрей Иванов изтегли предложението си за нов борд и също обяви, че от ГЕРБ са готови да се откажат от Илиев и Димитров.

Иванов обясни и защо ГЕРБ е внесъл в последния момент в СОС доклада с кандидатурите за нов борд на "Топлофикация". "Решението да се смени целия борд на "Топлофикация" не е лесно и беше взето окончателно вчера в 11 часа." Не го отложили за следващо заседание, защото са искали по-бързо да се изготви и одобри оздравителен план за дружеството".

Oще: андрей иванов  борд  скандал  сос  софия  топлофикация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани