Държавата се отказа от Пловдивския панаир | webcafe.bg
newscafe

Държавата се отказа от Пловдивския панаир

Webcafe.bg
01.11.2013, 10:54 (обновена 01.11.2013, 15:33)
пловдивски панаир

Снимка: © Sofia Photo Agency

Докато беше опозиция, БСП твърдеше, че Пловдивският панаир трябва да продължи да се развива с държавно участие. Сега запя друга песен.

Държавата се отказва от своя 49.63-процентов дял в Пловдивския панаир, защото не можела да участва пълноценно в управлението на дружеството и в последните години не получавала дивидент, съобщава БГНЕС. Агенцията за приватизация очаква най-малко 39 млн. лева от предстоящото предлагане на акциите.

Панаирът беше в забранителния списък за приватизация, но през февруари т.г. беше заличен от него. Това стана след бурен дебат в парламента.

„В момента държавното участие е поставено като един обикновен наблюдател, без да има право да свиква Общо събрание, без да взима дивиденти. Цялостната приватизация беше порочна", заяви тогава Диан Червенкондев от ГЕРБ. Георги Пирински от БСП го контрира с думите, че „има дружества, които по характера на своята дейност не са чисто търговски. Те имат обществени функции. Дружеството може да се развива с държавно участие".

Един парламент по-късно, левицата вече има различно мнение по въпроса. Най-вероятният кандидат за държавния дял е настоящият мажоритарен собственик - бизнесменът и областен лидер на БСП Георги Гергов. Според БГНЕС, всичките му дружества са заложени пред банки и той трябва да намери финансиране.

Пълзящо превземане

През 2006 г. бившето общинско дружество "Пълдин туринвест" придоби чрез увеличение на капитала 34 на сто от собствеността на панаира. Картбланш за това даде тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров. Впоследствие "Пълдин" стана собственост на Георги Гергов.

Година по-късно, отново чрез увеличение на капитала, "Пълдин" пое контрола на 49% от панаира, а през 2009 г. Гергов изкупи акции от частни лица и стана мажоритарен собственик.

Операциите бяха оспорени пред съда по време на управлението на ГЕРБ. Като министър на икономиката, Трайчо Трайков обеща да върне панаира на държавата. Държавата спечели на първа инстанция, но след това Пловдивски окръжен съд отсъди в полза на Гергов. По-късно и Върховният касационен съд потвърди това решение и панаирът остана собственост на бизнесмена и виден активист на БСП.

Междувременно се появиха и информации за преговори между Гергов и държавата с цел Националният исторически музей да се премести в ЦУМ, а пловдивският бизнесмен да получи държавния дял от панаира.

През 2012 г. стана ясно, че всички активи на „Международен панаир Пловдив" за над 113.6 млн. лв. са заложени в полза на „Пълдин туринвест".

Фирмата на Гергов е поръчител по кредит на контролирания от него панаир, отпуснат от Уникредит Булбанк през 2010 г. През 2012 г. е сключен договор за залог, според който ко банката вземе каквато и да е сума по кредита от поръчителя, тя трябва да му бъде възстановена от панаирното дружество на следващия ден. Ако това не стане, се задейства залогът и „Пълдин" може да придобие активите на панаира без право на обжалване.

Решението за залагането на панаира е взето от съвета на директорите му, в който влизат съпругата на Георги Гергов Величка, бившият вътрешен министър (и настоящ активист в контрапротестната група „София без блокади") Богомил Бонев и изолираният представител на държавата Владислав Богоров.

Oще: акции  бсп  георги гергов  дял  пловдивски панаир 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 02.11.201311:34

Не държавата, а крадливите комунисти дето я управляват. Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+1 -0