Все повече бежанци, все повече проблеми | webcafe.bg
newscafe

Все повече бежанци, все повече проблеми

Webcafe.bg
18.10.2013, 11:41 (обновена 19.10.2013, 11:34)
бежанци

Снимка: © Явор Николов

Бежанците у нас поставят на изпитание освен институциите и бюджета, милосърдието и търпението ни като хора

Лекари от Александровска болница ще преглеждат на 19 октомври деца от бежанския лагер в столичния квартал "Враждебна" - в чест на Деня на българския лекар и като част от проекта "Направи добро" на Александровска болница и Организацията на евреите в България "Шалом".

Прегледите ще започнат в 8 часа сутринта. От болницата са отпуснати две оборудвани линейки с диагностични апарати, апаратура за проверка на зрението на децата. В екипа са включени педиатри, детски офталмолози, хирурзи, специалисти по спешна медицина.

Двама лекари-сирийци от Александровска ще помагат с превода при прегледите.

Децата, които се нуждаят от очила, ще получат такива от Организацията на евреите в България, която ще им дари също храна и лакомства.

Нуждаещите се от хоспитализиране деца ще бъдат настанени за лечение в Александровска болница, увериха от лечебното заведение.

След посещението си във "Враждебна", екипът от Александровска болница смята да посети и останалите бежански лагери. В този в Харманли 38-годишна сирийка беше принудена да абортира заради настъпили усложнения, което наложи лекарите от болницата в Хасково да прекъснат бременността й в края на втория месец.

Лекарска помощ беше оказана и на бежанец с трансплантиран бъбрек. По време на повече от три седмици разкатаване по центрове и лагери той не вземал задължителните след трансплантация лекарства. А нямало и как да обясни от какво има нужда, защото знаел само арабски.

Инициативата "Направи добро" започна през август по повод 70 години от спасяването на евреите в България. В рамките на проекта до момента са прегледани около 2000 социално слаби деца от Северозападна България.

Капацитетът на лагерите вече е надхвърлен с 341 души

Капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3740 лица и е надхвърлен с 341, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Основен проблем в работата на РДГП - Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

В местата за настаняване в София - Военна рампа и Враждебна се раздават помощи - храни, дрехи, санитарни материали и консумативи, медикаменти и медицински консумативи от първа необходимост от БЧК и други неправителствени организации.

Във Враждебна се извършва ремонт на котелното помещение, поради което няма топла вода и отопление. В сградата на Военна рампа има топла вода, обектът разполага с абонатна станция, свързана с ТЕЦ-София. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила, става ясно от съобщението.

Oще: александровска болница  бежанци  лекари  лечение  мвр 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 18.10.201315:06

И ако в това време някой почине, понеже поради липсата на две оборудвани линейки /които и без това крайно не достигат/ няма кой да се отзове на повикване ко праим? Защо не закарат всички линейки да се занимават с бежанците?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани