Депутати от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд заради спецсъдилищата | webcafe.bg
newscafe

БСП и ДПС - срещу спецсъдилищата, Брюксел - за

Webcafe.bg
18.02.2011, 12:34 (обновена 18.02.2011, 13:56)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще избира т.нар. разследващи полицаи по делата, подсъдни на спецсъдилищата

БСП и ДПС сезира Конституционния съд във връзка със създаването на така наречения специализиран съд. Народното събрание одобри специалното законодателство за него в края на м.г. - с промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. 

В искането, подписано от 58 народни представители, се посочва, че 52 текста противоречат не само на Конституцията, а и на международни договори, по които България е страна.

По думите на Любен Корнезов, депутат от БСП, ГЕРБ ще наложи контрол върху специализираните съдилища, тъй като съдебните заседатели ще бъдат избирани от Столичния общински съвет, където партията има мнозинство, а разследващите полицаи по делата ще избира министърът на вътрешните работи.

Делата за организирана престъпност ще са подсъдни на Специализирания наказателен съд.

"Твърдим, че това е извънреден съд, защото за него се създават особени правила. Съдебните заседатели ще се избират от Столичния общински съвет, т.е. ГЕРБ, а т.нар. разследващи полицаи ще бъдат назначавани от министъра на вътрешните работи. 

Предвижда се Висшият съдебен съвет (ВСС) да иска достъп до класифицирана информация. Следователно министърът на вътрешните работи ще контролира членовете на ВСС. И парадоксът е там, че даже главният прокурор, председателят на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, които са по право членове на ВСС, ще трябва да искат разрешение от Цветанов дали да ползват класифицирана информация или не", посочи Корнезов.

Междинният доклад на ЕК по темата

В публикувания днес обаче междинен доклад на ЕК относно механизма за сътрудничество и проверка (механизмът е предвиден в договора за присъединяване на България към ЕС - бел.р.) относно спецсъда пише: "През декември 2010 г. и януари 2011 г. българският парламент прие законодателни разпоредби за създаването на специализиран наказателен съд и свързана с него специализирана прокуратура, натоварени да разглеждат дела, свързани с организираната престъпност, като се очаква те да започнат своята дейност до август тази година.

С тези структури се цели да се подобри бързината и последователността в разглеждането на дела, свързани с организираната престъпност, които представляват особено предизвикателство пред съдебната система.

Необходимо е обаче да се положат усилия в цялата съдебна власт за въвеждането на специализация и подобряване на професионалните практики, по-специално по отношение на икономическите и финансовите престъпления. Комисията препоръча в тази област по-тясно сътрудничество между съдебната власт, административните органи и полицията, както и засилване на капацитета на съвместните екипи. 

България предприе стъпки за подобряване на резултатността на полицейското разследване, като сля дирекция "Досъдебно производство" с дирекция "Криминална полиция". През последните 6 месеца на служителите на полицията бяха предоставени редица обучения относно последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и специфичните отговорности на полицията в досъдебната фаза. Въпреки това е необходимо полицията допълнително да подобри събирането и обработването на доказателства".

Oще: вас  всс  герб  кс  любен корнезов  сос  спецсъд  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

2 nada_noname | 18.02.201122:40

калинките и тяхната ПАРТИЯ НА КАЛИНКИТЕ искат всичко, следват сценариите на бананова република, но само с обелки от банани, да живеят черните ескадрони, те са наред. един владетел бил пленник на средиземноморските пирати (не техен служител), оправил империята си за месец. но калинката не може такива неща, тълпата не вижда нейната съпричастност в делата октоподови. европа прозря същността им, но няма още добре обучени послушковци за довършване на започнатото. територията да бъде разчистена за бъдещи недомислици.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 18.02.201114:11

"За" - друг път, хората дипломатично намекват къде ни куца и дори само от цитираното тука прозира, а ко прочетете оригиналните документи направо си вика отвътре. Не забравяйте, че в превода се губи смисъл, че "съдебна власт" за едни обхавща едно, за други друо, например в различни страни прокуратурата се възприема и/или законово е или не е част от съдебната система, дори следствените органи се възприемат популярно на някои места като част от нея (законово никъде не са). Така че като някой каже от амвона "Европа каза" това е определен превод с изкривен смисъл, а към всичко това трябва да се добави и спецификата на ситуацията тук и да се мисли какво е добро и какво е зло за нашите условия. После трябва да се добавят и интересите на тия страни - за тях нашете влизане в Шенгенското споразумение изисква ние да пазим тях - т.е. те имат интерес от силна полиция, митници и бързо производство, но тях лично не ги интересува дали е прецизно и справедливо - за тях ние ще бъдем граница и ако правилата при нас са извратени, но това работи за тях те ще са доволни, но дали това е добре за нас е друга тема. Аз лично мисля, че влизането ни в Шенген при тая ченгеризация е вредно за икономиката и личната свобода у нас, но интереса на групировките, които имат връзка с властта е обратен - за тях е по-изгодно да попаднат от вътрешната страна на границата и да разширят дейността си. С други думи, това което ни карат да харесаме не е за нас "простосмъртните" и е направо иронично, че народа бива научен да мери успеха на управляващите по изпълнение на програмата си по отношение на "враговете", които пък бяха използвани като стръв за изборни победи.

Не е случайно, че от нас се крият деликатно/неофициално пълните текстове на европейските документи, по широкото им познаване би предизвикало поне част от пресата да зачовърка върпоса. На тая тема бих споделил загрижеността на хората от екипа на webcafe, че нашите новини и въобще средства за информация все повече се затварят в нашата действителност - ето до какво води това - до тотална и изглеждаща направо идиотски смешна от страни заблуда.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани