New York Times за свободна марихуана | webcafe.bg
newscafe

New York Times за свободна марихуана

Webcafe.bg
27.07.2014, 18:22 (обновена 27.07.2014, 22:24)

1 от 2 снимки Назад Напред

NYTimes

Авторитетният американски вестник New York Times излезе с директен призив за легализация на марихуаната. Издателите и редакторите му се подписаха под статия, озаглавена „Отменете забраната, отново".

Позицията идва след дълги вътрешни обсъждания в медията, вдъхновени от нарасналия брой на отделните щати, които легализираха марихуаната. Призивът на New York Times е същото да стори и федералното правителство.

„Бяха нужни 13 години на Съединените щати, за да се вразумят и да сложат край на Сухия режим. 13 години, в които хората продължиха да пият непрекъснато, а спазващите закона граждани станаха престъпници и престъпните организации процъфтяваха", пише в увода на статията.

„Минаха 40 години, откакто Конгресът прие настоящата забрана на марихуаната, нанасяйки големи щети върху обществото, като забрани вещество, което е далеч по-малко опасно от алкохола. Федералното правителство трябва да я отмени", настоява New York Times, но с уговорката, че „няма идеален отговор на основателните страхове на хората за употребената на марихуана".

„Няма такива отговори и за цигарите, и за алкохола", допълва статията, която твърди, че на всяко ниво - от ефектите върху здравето, влиянието върху обществото и въпросите на правосъдието - балансът се накланя към националната легализация на марихуаната.

В защита на това статията припомня, че 2/3 от американските щати позволяват употребата на марихуана за медицински цели, а пристрастяването към нея е сравнително малък проблем в сравнение със зависимостта от алкохола и цигарите.

New York Times привежда и друг аргумент - 658 000 арести за притежание на трева през 2012 г. по данни на ФБР, сравнени с 256 000 ареста за притежание на кокаин, хероин и техните производни. „Още по-лошо - резултатът е расизъм, насочен срещу младите афроамериканци, което съсипва живота им и създава ново поколения на професионални престъпници.

Въпреки всичко, вестникът не вярва, че Конгресът ще предприеме стъпки за легализация на марихуаната. И все пак - крайно време е Сухият режим върху марихуаната да падне.

Oще: new york times  алкохол  гмо  легализация  марихуана  призив  сащ  сух режим  трева  уругвай 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани