Приватизация или фалит за последната държавна оръжейница | webcafe.bg
newscafe

Приватизация или фалит за последната държавна оръжейница

Webcafe.bg
10.07.2012, 10:19 (обновена 10.07.2012, 10:44)
делян добрев

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обеща бърза приватизация на последната държавна оръжейница

Държавата ще се опита приватизацията на ВМЗ-Сопот да се случи в най-кратки срокове. Обещанието даде пред журналисти в Сопот министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По думите му работниците тук се оплакват от хронични затруднения не от една, две или три години, а от 1994 г. 18 години на всеки няколко месеца работниците не са получавали заплати, каза Добрев.

За погасяването на дълговете към работниците са нужни 3.5 млн. лева с данъците. Задълженията към държавата са над 40 млн. лева. Те ще бъдат поети от новия собственик, след като приключи процедурата по приватизация.

"След като 18 години е доказано, че държавата не може да се справи с това, единственият начин е да се намери стратегически инвеститор, който да осигури постоянна работа на работещите, тъй като липсата на работа и поръчки не гарантира получаването на заплати в срок, каза още министърът. - За периода, докато трае приватизацията - около 3-4 месеца, държавата има варианти да даде допълнително работа на предприятието и да подсигури средства, които да бъдат изплащани като заплати".

Делян Добрев обяви още, че кандидат-инвеститорите са двама - българска и чуждестранна фирма. Имената им засега се запазват в тайна. Министърът увери, че Стратегията за приватизация е била приета с активното участие на синдикатите и всички техни искания са спазени - за замразяване на фонд Работна заплата и за запазване на числения състав на хората. Бъдещият инвеститор ще трябва да запази средната работна заплата в размер на 550 лева, както и численият състав на работещите.

Oще: вмз сопот  данъци  делян добрев  дългове  държава  задължения  инвеститор  приватизация  работници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

1 Vasil | 10.07.201213:59

да ви звучи познато ???
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани