Да му лапнем една болница | webcafe.bg
newscafe

Да му лапнем една болница

Webcafe.bg , Дарик радио
12.01.2012, 15:02 (обновена 12.01.2012, 16:30)
лекари в операция

Под формата на публично-частно партньорство във Велинград се подготвя скрита приватизация на общинската болница

Във Велинград е на път да се осъществи първото публично-частно партньорство в здравеопазването у нас. Бизнесмен, който има свое частно лечебно заведение в курортния град, и е собственик на още две болници - "Здраве" и "Пълмед" в Пазарджик и Пловдив, се кани да придобие и общинската във Велинград.

В помощ са му общинските съветници на ГЕРБ, които заедно с тези от ВМРО и независими, имат мнозинство от 15 души срещу останалите 14.

Скрита приватизация на МБАЛ - Велинград се подготвя от Общинския съвет в града, съобщи Дарик, като цитира общинския съветник Тома Пачалов. На общинската сесия в петък под формата на публично-частно партньорство ще се прехвърлят 51% от собствеността на болницата на частна фирма. Става дума за "Булфарма", собственост на д-р Михаил Тиков.

Предложението за публично-частно партньорство е входирано директно до Общинския съвет във Велинград от д-р Михаил Тиков, обясни председателят на местния парламент Диана Кехайова. По думите й, то се разглежда от две комисии и още не се знае дали ще влезе на заседанието.

Предложението на Тиков идва в момент, в който общинската болница във Велинград е спечелила европейски проект за доставка и монтаж на модерна медицинска апаратура за 3.5 млн. лева. Ако съветниците решат да продадат болницата на частната фирма, тези средства ще бъдат изгубени, казва Пачалов.

Според него ако това се случи, с изгубването на собствеността върху болницата, община Велинград губи и проекта. Условията по него са първо, болницата да е 100 процента общинска собственост, и второ, собствеността й да не се променя в следващите 5 години.

В общинския съвет във Велинград гласовете са на кантар - 15 срещу 14. Какво ще последва?

Според управителя на общинската болница във Велинград д-р Атанас Ташев зад предложението за публично-частно партньорство се крие стремеж към апетитните терени, собственост на лечебното заведение. Става дума за 34 декара атрактивна земя в централната част на курортния град.

"Неговата (на д-р Михаил Тиков - бел.р.) частна болничка е много по-малка от нашата, върви към фалит, бягат му лекарите. А общинската е в добро състояние, имаме 300 000 лева приходи на месец от здравната каса, над 30 лекари, 217 души персонал. И сега какво? Разхвърляйки малко средства тук-там, е решил да си приватизира работещата болница..."

По думите на управителя на частната болница на д-р Тиков във Велинград д-р Йорданка Савова формата на публично-частно партньорство, която предлага "Булфарма", е най-добрата в здравеопазването и в резултат ще се получат хубави отделения и добре работещи лекари в МБАЛ "Велинград".

А законопроектът беше отложен неизвестно за кога

Законопроект за публично-частното партньорство (ПЧП), на който правителството държеше да бъде приет до края на 2011 г., не е известно кога ще се случи, съобщи преди време Mediapool.bg.

Причината е, че се оказа, че текстовете са юридически неиздържани, дават възможност за злоупотреби и законът няма да заработи, ако бъде приет от парламента в този си вид.

Това беше единодушното мнение на всички изказали се депутати по законопректа в правната комисия, която все пак с минимално мнозинство от 2 гласа го подкрепи на първо четене.

Законопроектът дава възможност с частни капитали да се изграждат още болници, училища, детски градини, затвори, гари, пристанища, да се поддържат пътищата през зимата и други дейности. Това ще става на базата на партньорски договор между държавата или общината с фирмата.

При обектите, които не генерират приходи, държавата и общината освен терена ще могат да дават и пари, за да се реализира съответният проект.

В момента публично-частните взаимоотношения са уредени в Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите.

http://www.dariknews.bg

Oще: булфарма  велинград  михаил тиков  общински съвет  приватизация  частна фирма 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани