Родители съдят Министерство на културата заради НГДЕК | webcafe.bg
newscafe

Родители съдят Министерство на културата заради НГДЕК

Webcafe.bg
28.04.2014, 16:26 (обновена 28.04.2014, 16:39)

1 от 2 снимки Назад Напред

нгдек

Снимка: © В.Е.

НГДЕК се помещава в сградата на 13-о училище, точно до Женския пазар

Родители на ученици в Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил - Философ" завеждат дело срещу ръководството на Министерство на културата за поставяне в опасност на живота и здравето на децата им. Това се посочва в прессъобщение, изпратено до медиите.

Причина за съдебното дело е издадената от министър Петър Стоянович заповед от 21 февруари, според която възпитаниците на гимназията трябва да се обучават в сградата на 13-о училище до Женския пазар, докато приключат експертизите на обновената сграда в кв. „Модерно предградие". Учениците бяха настанени там, защото ремонтът на тяхната сграда се проточи след началото на учебната 2013/2014 година.

Според част от учителите и родителите, сградата на училището, на ул. „Баба", обновена за над 2 млн. лева с европейски средства, е опасна за учениците, защото стените съдържат азбест. Според друга част обаче, сградата до Женския пазар е опасната заради криминалния район, в който се намира.

Завелите делото родители, обвиняват министър Петър Стоянович и останалите членове на ръководния екип на МК, че със своите действия и бездействия, както и със заповедта от 21 февруари са причинили "постоянно чувство на страх и безпокойство, тъй като учениците учат в сграда на ул."Кирил и Методий", определена в официални документи като опасна за живота и здравето на хората", пише в съобщението до медиите.

Те искат престижното училище, което е лицей на Софийския университет, да се върне в сградата си на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие". Родителите се аргументират с факта, че ЕС е дал 2.2 млн. лева за ремонта там и въпреки че е приключил през ноември 2013 г., децата им още се върнали в сградата на училището в „Модерно предградие".

"Така се поставя под въпрос целият финансиран със средства на европейския данъкоплатец проект. Всичко това се случва, въпреки че още през септември 2013 г. Столична община връчва на министъра протокол, че сградата на ул."Кирил и Методий" е опасна и се нуждае от сериозен ремонт", пишат родителите. За тях кварталът край Женския пазар е несигурен, има криминален облик и твърдят, че децата им са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училището. Те настояват за по 2000 лв. обезщетение от министерството. Адвокат на родителите е Александър Кашъмов.

За НГДЕК отговаря Министерство на културата. През февруари Петър Стоянович определи учебния процес да продължи в ремонтираната сграда на ул. „Баба", но три дни след това издаде нова заповед за оставане до Женския пазар.

Oще: класическа гимназия  култура  министерство на културата  нгдек  образование  петър стоянович 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани