Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов си поръчват съдии на базата на компромати, които държат срещу тях, заяви бившата соцдепутатка Татяна Дончева | webcafe.bg
newscafe

Татяна Дончева: Има едно халваджийско тефтерче с имена на съдии...

Webcafe.bg
22.07.2010, 13:17 (обновена 22.07.2010, 18:02)
Татяна Дончева

Снимка: © БГНЕС

Аз знам, че той (Цветан Цветанов) и Бойко Борисов са си направили едно халваджийско тефтерче с имената на съдии, особено от окръжните инстанции, за които имат компромати...,заяви Татяна Дончева

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и МВР-шеф Цветан Цветанов оказват натиск върху съдии на база компромати срещу тях, за да гледат определени дела по мерки за неотклонение.

Това обяви днес пред БНТ бившият депутат от БСП и създател на гражданския проект "Движение 21" в БСП Татяна Дончева. Тя коментира изявлението на Цветанов, че 5% от съдиите са се сраснали с престъпността и политическите партии, управлявали ни през последните 20 години, но точно те гледат знакови дела.

"Аз знам, че той (Цветан Цветанов) и Бойко Борисов са си направили едно халваджийско тефтерче с имената на съдии, особено от окръжните инстанции, за които имат компромати, и правят невъзможното да осигурят точно тези съдии да гледат мерки за неотклонение", каза Дончева. Съдиите от тефтерчето гледали засега мерки за неотклонение, тъй като нещата още не били докарани до дела по същество.

Упражняват натиск определени мерки да бъдат поръчкови произнесени, заяви Дончева. Тя не назова имена, само спомена за подобни случаи в Стара Загора. На въпрос какво се случва там, Дончева отговори, че "арестуват адвокати, вземат им архива, забраняват преупълномощавания и конструират организирани престъпни групи, а шефът на полицията в града обикаля съда, когато се гледат мерките".

Татяна Дончева отново препоръча законът, на базата на който ще се формират спецсъдилищата, задължително да се изпрати за становище във Венецианската комисия към ПАСЕ. Според нея обаче не го пращат, защото се страхуват, че ще бъде "разкован" - както стана с ревизирания закон за отнемане на имущество от престъпна дейност. Той предвиждаше да се отнема имущество на заподозрени преди да има осъдителна присъда.

По думите на Дончева дела, започнати в отделни съдилища, ще бъдат вкарани в новия специализиран съд, за да бъдат произнесени присъди по поръчка - без да са налице доказателства.

"Виенското колело се върти, след година - две всичко това ще се върне като бумеранг... Знаете, волът като рие къде го хвърля - на гърба си", заяви тя.

В последния доклад на Европейската комисия действително е отчетена политическата воля на България да се справи с определени проблеми в своето правораздаване. Разумните хора, за да запазят устрема, слагат акцентите върху препоръките, които са направени, заяви още тя.

"Мисля, че коректният прочит е следният: оценката е на България, отбелязва се волята - политическата воля, но се отбелязва и липсата на резултати. Разбира се, поставянето на липсата на резултати в съдебната фаза не означава, че това са криви дърва в градината на съда", заяви  Дончева пред БНТ.

Oще: бойко борисов  бсп  доклад  поръчка  присъди  специализирани съдилища  съдии  татяна дончева  тефтерче  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани