112 договора в енергетиката са разсекретени | webcafe.bg
newscafe

112 договора в енергетиката са разсекретени

Webcafe.bg
12.04.2013, 10:20 (обновена 12.04.2013, 10:38)
Василев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Общественият съвет към министър Асен Василев реши да даде гласност на договори в енергетиката

112 договора в енергетиката са разсекретени и публикувани на интернет страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Те са достъпни в секцията "Обществен съвет по енергетика към министъра".

След първото заседание на Обществения съвет на 5 март се реши тези документи да станат публични.

Сред документите, станали публично достояние, са договори с частни и държавни компании - електроразпределителни дружества, "Брикел", "Булгартрансгаз", "Асарел", "Арсенал", "Идеал Стандарт Видима",  БТК, топлофикационни дружества и много други.

Общественият съвет по енергетика е консултативно звено към икономическия министър Асен Василев, което отговаря за формиране на позиции, становища и приемане на инициативи за решаване на най-острите проблеми в сектора.

В него участват учени, синдикати, представители на енергийни компании, неправителствения сектор, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Oще: дкевр  договори  енергетика  миет  обществен съвет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 12.04.201315:24

Доколкото аз съм виждал в таблиците за цените на изкупуваната енергия - не се подарява но е наистина много евтина - май беше 11 цт. на киловатчас /не съм съвсем сигурен за единицата обаче а и това може да е малко остаряла информация/ производствена цена. Освен това на АЕЦ-а обаче се плаща и съществена сума за "готовност" - наличие на мощности готови да бъдат включени при нужда, надвишаваща производствената цена на киловатчас и даваща обща цена от мисля беше 35 ст./квтч. електроенергия - която цена пак е значително под тази, на който и да било друг източник на електроенергия у нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

1 VL | 12.04.201312:45

На пръв, втори, и на всички последващи погледи се натрапва извода, че а) АЕЦ-Козлодуй е със секретен договор с НЕК или б) Енергията от АЕЦ-Козлодуй се ПОДАРЯВА на НЕК.

Залагам на второто. Принципно, това е добра практика. Аз също обичам подаръците. Въпросът е, като подаръците спрат поради невъзможност за производството им, кой ще е виновен?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани