Доц. Стоян Александров: Властта закъсня с КТБ | webcafe.bg
newscafe

Експерт: Властта закъсня с КТБ

Webcafe.bg
21.06.2014, 09:34 (обновена 21.06.2014, 10:04)
бнб

Слухове за фалит на КТБ доведоха до масово теглене пари, поради което банката поиска специален надзор от БНБ, за да не изпадне в неплатежоспособност

Намесата на БНБ в КТБ е закъсняла, твърди доц. Стоян Александров, ръководител на катедра "Финанси" в УНСС. „Аз се удивих, след като гуверньорът се изпусна, че може да има евентуално купувачи на банката. Това малко ми намирисва, че едва ли не банката предварително е „сготвена" за някого", коментира той в интервю за Investor.bg.

Последиците от решението на БНБ да постави под специален надзор КТБ ще станат ясни, след като квесторите анализират състоянието на банката и проведат разговори с акционерите какви са им намеренията. Банката изпадна в ликвидна криза, но това е нормално при изтеглянето на средства, обясни експертът.

В следващите три месеца КТБ няма да извършва дейностите, за които има лиценз, включително и да плаща задължения, а всички членове на нейните Надзорен и Управителен съвет ще бъдат освободени - общи девет души, сред които и Цветан Василев.

„Проблемът е, че и БНБ, и правителството проспаха събитията и реагираха постфактум. Те трябваше да излязат и да кажат: да, има слухове около банката, заедно със собствениците имаме решение на въпроса. Да се успокоят хората, а не да стоят в неведение. Две седмици се излива помия върху банката, никой не взема отношение", заяви Стоян Александров.

Според него ситуацията може да бъде стабилизирана от акционерите. „Ако се види, че дупката е например 1 млрд. лв. и акционерите кажат, че могат да гарантират този ресурс, квесторите след една или две седмици могат да възстановят всички операции на банката и тя да работи нормално", посочи Александров.

Той допълни, че най-важно сега е да се успокои обстановката. След като руснаците декларират, че ще помогнат на банката, не е изключено и другите акционери да го направят, предположи финансистът.

„Доколкото имам информация, фактически правителството събори банката поради простата причина, че основните пари, които излязоха от нея, са на държавните структури. Как преди няколко години правителството и гуверньорът защитиха една друга банка и правителството депозира 500 млн., а сега изведнъж тръгнаха да теглят държавни пари", попита Александров.

Александров припомни, че КТБ е публична компания и за да се увеличи капиталът ѝ, трябва да се разработи проспект, който да бъде одобрен от КФН. Това е сложна и дълга процедура. По-бързо проблемът ще се реши, ако акционерите депозират средства и публично декларират, че ще стоят твърдо зад банката. Тогава всичко си идва на мястото, смята той.

Oще: банка  бнб  втб  ктб  пламен орешарски  стоян александров  финанси  цветан василен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.