ЦИК отряза Барековите наблюдатели на изборите | webcafe.bg
newscafe

ЦИК отряза Барековите наблюдатели на изборите

Webcafe.bg, по БНР
02.09.2014, 12:10 (обновена 05.09.2014, 09:26)
николай бареков

За европейския вот през май само застъпниците и представителите на "България без цензура" бяха 17 377, а свързани с коалицията НПО-та имаха 30 000 наблюдатели в изборния ден.

На две сдружения с наблюдатели е отказана регистрация в Централната избирателна комисия, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР.  Става дума за сдружението на "България без цензура" и на План БГ, което отново се представлява от Николай Бареков.

"Вчера ЦИК отказа регистрация на едно сдружение заради политическа ангажираност на представляващите го и отхвърли проект за решение за регистрация на друго сдружение по същата причина. Така че в момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези с действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това. Всички знаят, че на предишните избори в много случаи не беше така", каза Томов.

За европейския вот през май само застъпниците и представителите на "България без цензура" бяха 17 377, а свързани с коалицията НПО-та имаха 30 000 наблюдатели в изборния ден.

Томов посочи, че има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този въпрос. По думите на Томов информационната кампания за изборите в чужбина ще бъде по-активна. Има контакти с неправителствени организации в различни страни, подготвят се брошурите и другите разяснителни средства за кампанията, каза Томов. "Нещата вървят в доста по-задоволително темпо, отколкото предишния път. Дали ще се справим, ще прецените вие", каза още той.

Oще: ббц  българия без цензура  застъпници  избори  наблюдатели  николай бареков  предсрочен вот  преедсрочни избори  томов  цветозар томов  централна избирателна комисия  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2014, 16:09

3 Мосю Моне | 03.09.201410:15

Наблюдателите, са официално платените гласове на партиите. Всеки наблюдател трябва да подсигури 10-12 гласа. Реално наблюдателя подсигурява 2-4 гласа. Ако в коалицията участва и голям работодател като г-н Ковачки, вече има изградена мрежа от наблюдатели и подсигурен вот. Това е гадна, порочна практика особенно ако работиш във фирма на г-н Ковачки и те "поканят" да си наблюдател. В случая е лошо за наблюдателите/не за демократична България/ ако не участват в наблюдаването на изборите. Фирмите на г-н Ковачки в голямата си част не плащат заплати редовно и на едни избори ако заедно с жената/мъжа и други членове на семейството/деца над 18 год/ са наблюдатели тези пари връзват до някаква част бюджета на семейството. Така, че забраната за наблюдатели не би трябвало да е само върху една партия, а по скоро върху всички. Подобно е положението и с комисиите. Те нали са на принципа на парламентарно представилите се партии. Пак едни хора които срещу пари защитават интересите на партията която ги е посочила. А работата в комисията е тежка и не е да всеки. Абе, Мамата си е ебало!!! /Това в превод от северозападния говор значи, че положението е безнадежно./
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2013, 22:47

2 HiFresh | 02.09.201417:52

И какво правим сега Барек? Няма банка, няма "наблюдатели", остана само Нешка Робева. Забравих, остана хубавата белгийска бира...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.12.2013, 20:13

1 Цензура | 02.09.201413:07

Това решение на ЦИК е доста странно и навява на размисли за работа под натиск на Комисията, защото наблюдателите не участват пряко в изборния процес, а просто наблюдават за прозрачността и честността му. В този смисъл ЦИК повече би трябвало да се разтревожи за съставите на РИК-овете примерно. Странно е, че международни неправителствени организации пращат свои наблюдатели на избори в цял свят, ние тук пък не искаме.
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани