Скопие не може да претендира за малцинство у нас | webcafe.bg
newscafe

Скопие не може да претендира за малцинство у нас

Webcafe.bg
30.04.2013, 12:57 (обновена 30.04.2013, 13:12)
димитър цанчев

Снимка: © БГНЕС

Постоянният представител на България към ЕС Димитър Цанчев: Не виждаме никаква причина защо нашата обща история трябва да ни разделя, а не да ни обединява

Македония няма право на претенции за малцинство в България. Това заявява в интервю за ДПА, цитирано от Фокус, дипломатът и постоянният представител на България към ЕС Димитър Цанчев.

Трябва да кажем съвсем ясно: независимо какъв е резултатът от усилията за създаване македонска нация, той не може да бъде използван като аргумент за малцинствени претенции на Скопие към България, казва дипломатът.

"Не виждаме никаква причина защо нашата обща история трябва да ни разделя, а не да ни обединява. Фактът, че напоследък в Скопие бяха издигнати толкова много паметници на български исторически личности, независимо как са представяни те, само потвърждава, че ние сме били една етническа общност в миналото", продължава той.

Според Цанчев Македония е географска област, а не национално понятие, и е разположена в Гърция, България и Република Македония.

Провалът на опитите между двете световни войни за изкореняване на българското самосъзнание чрез налагане на "южносръбска идентичност" принуждава югославския лидер Йосип Броз Тито да започне през 1944 г. политика, насочена към създаването на нова македонска национална идентичност в тогавашната Социалистическа република Македония.

Комунистическото ръководство на бивша Югославия твърди, че всеки славянин, населяващ географската област Македония, е македонец, принадлежащ към македонската нация. Тази политика включва също обявяването с декрет на местния български диалект за македонски език, както и фабрикуването на историческа основа за новата македонска идентичност за сметка на историята на съседните страни, казва той.

По думите му, опитите на проява на българска идентичност по онова време били "смазвани със сталиниски методи". Но те не са могли да зачертаят колективната памет за общото минало.

Дипломатът казва още, че антибългарските стереотипи били силно разпространени в Македония и българи ставали жертва на расизъм. С исканията си за етническо малцинство у нас Македония провокира недоволството на българското общество, допълни Цанчев, който е бивш заместник-министър на външните работи.

Oще: българия  димитър цанчев  македония  малцинство  памет  претенции  скопие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

1 Шебек Хасан | 30.04.201315:11

Брей! Веднъж да чуя истината казава в прав текст от високопоставен български чиновник. Браво!
   

оценка

+4 -0