КТБ няма да отвори на 21 юли | webcafe.bg
newscafe

КТБ няма да отвори на 21 юли

Webcafe.bg
15.07.2014, 14:08 (обновена 15.07.2014, 14:39)
ктб

Специалният надзор върху КТБ продължава

КТБ няма да отвори на 21 юли, макар такива да бяха първоначалните обещания на БНБ - и защото не се прие специалният закон за спасяване на търговската банка. Това съобщи днес централната банка, след като вчера на политическите консултации при президента се запазиха правилата за държавно гарантиране на влоговете до 100 000 евро.

Специалният надзор върху КТБ ще бъде удължен до три месеца след 20 юни, когато банката поиска БНБ да се намеси поради опасност от изпадане в неплатежоспособност. Междувременно стана ясно, че липсват кредитните досие на 3.5 милиарда лева - над половината от кредитния портфейл на КТБ, чийто мажоритарен собственик Цветан Василев засега е призован като свидетел по делото, но в прокуратурата има данни срещу него, че е фалшифицирал документи, за да прикрие източването на крупните суми.

„Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор", стана ясно от прессъобщение на БНБ.

Под ключ остава и дъщерната банка "Креди Агрикол - България", която държавата планира да национализира и да прехвърли депозитите на КТБ към нея.

БНБ вече осъществи контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.
Това бе договорено на вчерашните консултации при държавния глава, като целта е българките банки да бъдат поставени под Единния банков надзор на ЕС.

Oще: банки  банков надзор  бнб  европейски банков орган  иван искров  иван искров президент  ктб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани