61 на сто отказали цигарите по свой избор | webcafe.bg
newscafe

61 на сто отказали цигарите по свой избор

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
12.12.2012, 13:18 (обновена 13.12.2012, 12:21)
жена, цигара, бивша, сянка

Снимка: © Getty Images

16% от пушачите са спрели да посещават заведения след 1 юни 2012 г.

61% от българите са отказали цигарите в резултат на техен личен избор. Този отговор може да се тълкува и като стремеж за налагане на личния избор над принудата.

Това сочат данните от национално представително изследване на НЦИОМ, проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.

52% от бившите пушачи изтъкват здравословни причини за отказа си от пушене, а 37% са оставили фасовете поради финансови причини (в този случай става дума за по-възрастни и бедни хора).

За 4% от бившите пушачи самата забрана от тютюнопушене в заведенията е причина за отказ от цигарите.

16% от пушачите са спрели да посещават заведения след 1 юни 2012 г.

42% от пълнолетните пушат. По-често това са мъже на възраст между 30 и 49 години и роми.

46% от интервюираните твърдят, че никога не са пушили (главно жени и възрастни хора).

В настоящото изследване 12% от респондентите се определят като бивши пушачи.

69% от интервюираните пушачи преценяват, че сега пушат точно толкова, колкото и преди влизането в сила на забраната за тютюнопушене на обществени места.

28% от пушачите са намалили цигарите в резултат на забраната. Пушенето ограничават хора на възраст между 50 и 59 години, както и заможни респонденти.

Когато са в заведение на закрито, половината от пушачите излизат навън, за да пушат. Други 15% се въздържат да пушат, докато са в заведението.

Данните показват, че след 1 юни 2012 г. близо една пета от пушачите (18%) ходят по-рядко в заведения, а други 16% изобщо са спрели да ги посещават.

Столичаните, образованите респонденти и хората на средна възраст по-често от останалите спират да ходят в заведения.

Тези данни показват, че имат известни основания твърденията на ресторантьорите и собствениците на заведения за спад в броя на клиентите им.

11% от пушачите признават, че посещават заведения, в които се пуши въпреки забраната. Това твърдят млади жители на големите градове.

За 22% от пушачите забраната не е проблем, защото те така или иначе не ходят по заведения.

Премиерът Борисов и днес коментира темата за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито. Той е категорично против, но депутатите му били разколебани и притиснати от бизнеса.

"Моето мнение е било винаги - забрана на тютюнопушенето. Колкото можем - да го ограничаваме, да пазим тези, които не пушат. Оттук-нататък, няма да крия, че от моите депутати има много, които са за либерализация", заяви Борисов.

Фонд за превенция

Междувременно независимите депутати, които предложиха старият режим на пушене да се върне, лансираха нова идея. Тя е за създаване на фонд за превенция на пушенето, който да се финансира с пари от акциза върху тютюневите изделия - между 5 и 10% от събраните приходи.

Освен да информира хората за вредите от тютюневия дим, фондът щял да стимулира бизнеса да отваря заведения за непушачи.

Oще: българи  заведения  нциом  проучване  пушачи  тютюнопушене  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

48 strawsPulledAtRandom | 14.12.201222:57

"...Или нямаш дори капка човешко достойнство, и ще продължиш да драпаш да спасяваш остатъците от самочувствието си на всезнаещ, независимо колко очевидно стане, че "знанията" ти са сляпа вяра в абсолютни глупости?..."
---------
О, това съм го пропуснал. Когато свършат аргументите, безсилието ражда обиди. Излагаш се все повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

47 strawsPulledAtRandom | 14.12.201222:50

"...Това е все едно аз да ги казвам "1 литър вода тежи 1 килограм", а ти да ми отговаряш с "не е вярно - аз намерих апокрифен източник на малаям, който твърди, че не е 1 килограм, ами 634.732 хухамана!". ..."
------
Добре ли си? Пази се от преумора и стрес, приятелски съвет.
Иначе правим най-тъпото - отваряме Уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Glycemic_index и четем:
"...The AUC of the test food is divided by the AUC of the standard (either glucose or white bread, giving two different definitions) and multiplied by 100..."
Дотук с малаямите, Маями-те и другите ти щуротии.

"...Не съм твърдял нищо за ориза и не виждам защо изобщо го споменаваш.
Говорихме за хляба и захарта (захарозата)..."
-------------
Ти говориш за захарта. Аз не съм я споменавал, преди да се намесиш. Писах за ориза и картофите и ги сравнявах с хляба, а ти ме контрираш, че виждаш ли не съм бил прав. За кое точно не съм прав? Показах ти в първия линк, който сам си посочил, че ГИ на хляба е по-нисък. Тезата ми е, че хлябът не е по-малко диетичен (възприемай го както искаш - по-калоричен, с по-висок ГИ, по-лош за храносмилането, засищането, с по-лошо съдържание на протеини и т.н.) и това се доказва от цитирания от теб източник в частта си за ГИ конкретно. В каквито искаш мерни и безмерни единици, в малаями и хухамани (щом вече предпочиташ да не прилагаме научен подход, а фентъзи). Фактите са си факти.

"...Имам силното усещане, че се опитваш да дерайлираш разговора, за да се отдалечиш от катастрофалните глупости, които вече написа по тази тема..."
----------
Цитирай ми едно единствено мое невярно твърдение, а после ще преценим дали е катастрофална глупост. Ако не успееш, държа да получа изрично извинение и декларация от теб, че самият ти правиш това, в което често обвиняваш останалите - че говорят наисзуст, без да се подкрепят с факти.
Чакам - или цитираш моя глупост, или поднасяш извинение. Е, разбира се, за теб специално винаги има и трета възможност - винаги можеш да се измъкнеш мазничко по терлички.

"...>колата наистина чисти ръжда
Да.
А Земята наистина е плоска..."
-------------
Да, именно. Колата чисти ръжда. Написано е отново в линка, който сам си дал. Четеш ли собствените си източници? За мен лично новост бе факта, че това се прави от въглеродната киселина, а не фосфорната и следователно ръжда можело да се чисти и с газирана вода. Но това не променя факта, който съм наблюдавал и споделям - колата чисти ръжда. Не съм се ангажирал с твърдение дали е вредна или не. Продължавам да чакам за една моя откровена глупост. Твоята вече е налице, като упорито твърдиш, че колата не чисти ръжда, въпреки цитата от собствения ти линк - "...Nearly all carbonated soft drinks contain carbonic acid, which is moderately useful for tasks such as removing stains and dissolving rust deposits..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

46 deowin | 14.12.201218:35

>Цитираните стойности са различни, защото в някои системи се взема за база хляба като 100, в други глюкозата е 100

Доколкото виждам, във всички източници, които съм посочил, ГИ скалата се базира на глюкозата.
Това е все едно аз да ги казвам "1 литър вода тежи 1 килограм", а ти да ми отговаряш с "не е вярно - аз намерих апокрифен източник на малаям, който твърди, че не е 1 килограм, ами 634.732 хухамана!".

>да провериш за ориза

Не съм твърдял нищо за ориза и не виждам защо изобщо го споменаваш.
Говорихме за хляба и захарта (захарозата).

>Под "диетичен" имам предвид, че фибрите в триците подпомагат храносмилането и спомагат за понижаването на холестерола

Тази тема също никой не я беше споменавал досега, и не разбирам какво общо има с ГИ.

Имам силното усещане, че се опитваш да дерайлираш разговора, за да се отдалечиш от катастрофалните глупости, които вече написа по тази тема.

>А ти за пореден път сравняваш две кухи двойки числа - ГИ и калории

Нищо подобно не правя.
Сравнявам ГИ с ГИ.
За калориите не съм твърдял нищо.

>колата наистина чисти ръжда

Да.
А Земята наистина е плоска.

Не, честно - би трябвало да има момент, в който се усещаш, че твърденията ти противоречат на реалността, и казваш едно "а, сори, сбърках".
Или нямаш дори капка човешко достойнство, и ще продължиш да драпаш да спасяваш остатъците от самочувствието си на всезнаещ, независимо колко очевидно стане, че "знанията" ти са сляпа вяра в абсолютни глупости?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

45 strawsPulledAtRandom | 14.12.201218:01

"...Та, данните, които си "цитирал", са коренно различни от това, което масово може да се намери в сайтове като:

www.glycemicindex.com
..."
----------------------
Буквояде, пак се изложи. Цитираните стойности са различни, защото в някои системи се взема за база хляба като 100, в други глюкозата е 100. Затова в твоя източник хлябът е малко под 70. Но ако си направиш труд да провериш за ориза, ще видиш, че и в твоя източник е по-голям, което е поредното пряко потвърждение на написаното от мен.

Под "диетичен" имам предвид, че фибрите в триците подпомагат храносмилането и спомагат за понижаването на холестерола, имат и разни витами и минерали и т.н. А ти за пореден път сравняваш две кухи двойки числа - ГИ и калории. По-долу вече съм написал, че разликата и в ГИ, и в калории между бял и пълнозърнест хляб е много малка, затова думата "диетичен" използвам в доста по-различен и общ смисъл. Това не ти е попречило да го повториш три пъти на цели двайсет реда, заедно с инфантилния ти въпрос дали диетата сама се препоръчва.

И последно - колата наистина чисти ръжда. Вече ти писах - проверих да сложа диск на лоста преди и след като го минаха с едно парцалче, напоено с кола, имаше много ясно изразена разлика. Като контрааргумент ти ми предлагаш асйт, в който пише "...Nearly all carbonated soft drinks contain carbonic acid, which is moderately useful for tasks such as removing stains and dissolving rust deposits..." Може и така да е, не зная дали фосфорната киселина я почиства или не, просто ти съобщих факт. Вероятно тези пичове са прави, това беше интересно да го прочета. Не съм писал, че колата ще ти пробие стомаха, ще разтвори бръснарско ножче или каквото още ще се опиташ да ми припишеш - написах с прости думи като за прости хора, че колата чисти ръжда. Това е.

А да - ако наистина мислиш, че някой те имитира, защото поства линки и извадки в отговор на твоите, значи комплексите ти за малоценност са толкова дълбоки, че трябва да помислиш за лечение.
С пожелания за успешно браузване през уикенда, чао.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

44 deowin | 14.12.201217:25

Уау.. Чета и не вярвам колко глупости са изписали и другите коментиращи:

>Яж само чисто брашно и няма да натрупаш кила
>В хляба и другите ъестени изделия има сол, захар, мазнини, разни подправки и подобрители които вдигат калоричността и ГИ
>Ориз, боб и др. варива моге и даимат по-голям ГИ но те са от т.н. бавни захари, усвояват се бавно и продължително от организма
>Затова всички народи, които традиционно се хранят с ориз, са по-дребни.
>Организмът им с течение на еволюцията се е приспособил към ориза
>А дългото кафе поне в България е кафе с количество кофеин, колкото в нормалното кафе

Всички тези твърдения са в пряко несъответствие с реалността:

Количеството сол няма отношение към калоричността на хляба.
Солта и подправките нямат отношение към ГИ. Мазнините (ГИ=0) и захарта (ГИ=60) биха понижили ГИ на хляба (ГИ=75).
Ориз в Азия се култивира от 2500 пр.н.е. 4500 години първо няма как, дори хипотетично, да имат съществени еволюционни последици.
Кофеинът е водноразтворим, и по-дълго кафе означава повече кофеин, въпреки, че може да ти изглежда по-воднисто. Американският тип кафе е с двойно по-високо съдържание на кофеин от еспресото точно защото през смляното кафе минава огромно количество вода (чаша 100мл американско воднисто кафе има 3 пъти повече кофеин от 40мл гъсто еспресо).

Хора, проверявайте си фактите, преди да ги изплюете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 14.12.201217:07

>Да ти препиша и аз едни данни от нета, както правиш и ти:

Малката разлика е, че аз давам източника и обикновено предпочитам англоезични пред такива на български, защото имат тенденцията да съдържат по-вярна информация.
Или ме имитирай добре, или съвсем не.
Та, данните, които си "цитирал", са коренно различни от това, което масово може да се намери в сайтове като:

www.glycemicindex.com
en.wikipedia.org/wiki/Glycemic_index
www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm

Апропо, под "захар" обикновено се разбира "захароза". А ако беше чел внимателно, щеше да забележиш, че на няколко места съм използвал и "захароза", за да избягна всяко възможно объркване, и не би се.. объркал.

>пълнозърнестият е по-диетичен

Думата "диетичен", използвана в контекста на сравнение, обикновено означава "с по-малко калории". Това ли си искал да кажеш?

>Отново залиташ да цитираш кухи цифрички и буквички

Да, предпочитам този тип залитане пред това да оформям лично мнение на основата на изцяло въобразени от мен "факти", които изобщо не са съобразени с реалността. Въпрос на личен вкус, предполагам. И, да, осъзнавам, че сверяването на фактите дразни свободните съчинители като теб.

>се препоръчват обикновено диети от сорта на

Диетите сами ли "се препоръчват"?
Или някакви "специалисти" ги препоръчват?
Нещо като препратка, за да не би случайно някой да помисли, че това е поредния "факт", който си измъкнал от чревните си недри?

>защо да е по-малко диетичен

Отново от начинът, по който използваш думата "диетичен", съвсем не става ясно какво искаш да кажеш.
С по-малко калории?
С по-нисък ГИ?
По-.. здравословен?

>колата ... наистина чисти ръжда

http://www.snopes.com/cokelore/acid.asp

Кажи ми честно - съществува ли количество твои фактологични твърдения, които, ако бъдат очевидно опровергани и доказани за неверни, ще те накарат да се замислиш дали не говориш глупости наизуст, или държиш да продължиш да го правиш въпреки това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

42 паяка | 14.12.201215:28

Новият комисар по здравеопазването Тонио Борг готви нови ограничения за пушачите в Европа, като забрана на тънките цигари, съобщи германският вестник Die Welt

По информация на вестника преди Коледа той ще предложи нови мерки в борбата с тютюневия дим.

Те ще предвиждат уголемяване на надписа, който информира пушачите, че цигарите потенциално убиват, разболяват и инвалидизират.

Подготвя се и ограничение за вкуса на цигарите – те ще трябва да имат еднакъв вкус. Ще бъдат забранени ментоловите цигари, както и добавките на витамини, кофеин, таурин и оцветители в тютюна.

Диаметърът на цигарите ще трябва да е минимум 7.5 милиметра, което ще извади от пазара тънките цигари, използвани предимно от дамите, твърди немското издание.

Спират и мини опаковките с под 20 цигари, ако бъдат приети предложенията на новия здравен комисар.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

41 Elena Dyakova | 14.12.201215:08

Хахаха. В Турция съм яла уникална крем-супа от леща. Тук съм си взимала белена леща, но нещо не мога да я докарам точно същата, въпреки че разпитах собственика как се прави. Но като цяло много питателно и вкусно готвят турците, дори и със съвсем обикновени продукти. Точно там видях за пръв път как хората чакат на опашка да пристигне камиона с пресен хляб, въпреки че по магазините е пълно със всякакви видове хляб. Грабеха го направо от камиона на улицата, въобще не чакаха да го разтоварят, обаче всеки после влизаше в магазина и чинно си го плащаше. Наистина страхотен хляб имат, но то и ориз като правят, няма нищо общо с този в Бг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

40 паяка | 14.12.201214:36

А, тези, които се хранят с леща, приличат на кюфтета. Тези, които ядат боб , приличат на барбарони... muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

39 Elena Dyakova | 14.12.201214:34

А дългото кафе поне в България е кафе с количество кофеин, колкото в нормалното кафе, но с повече вода. Т.е. няма как две нормални кафета да съдържат кофеин колкото едно дълго.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани