Инспекторатът на ВСС няма да проверява Владимира Янева заради бавенето на дело срещу "Софийски имоти" | webcafe.bg
newscafe

"Дръж ми шапката" за шефката на СГС...

Webcafe.bg
09.06.2011, 12:53 (обновена 09.06.2011, 17:51)
Владимира Янева

Прясноизбраната шефка на СГС Владимира Янева м.г. неправилно е прекратила дело срещу шефа на "Софийски имоти" Тошко Добрев, а баща й междувременно е купил 2 магазина от "Софийски имоти"

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет се изплаши да провери прясноизбрания шеф на Софийския градски съд (СГС) и семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева.

Вместо да започне специална ревизия по публикациите, че Янева - чрез неправилно прекратяване, вече година бави дело срещу шефовете на общинското дружество "Софийски имоти", продали имоти на баща й, инспекторатът ще проверява цялото наказателно отделение на съда, съобщи "Дневник". За случая съобщи и bTV и други медии.

Миналата година като редови съдия Янева е трябвало да разгледа дело срещу бившия директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев за злоупотреби за над 2 млн. лева, но вместо това го е прекратила и върнала на прокуратурата. След това Софийският апелативен съд е отменил
действията й като неправилни.

Точно по времето на Тошко Добрев обаче бащата на съдийката - Яне Янев, е купил два магазина от общинското дружество.

"Не сме орган на повикване, ще направим проверка на всички. Има и други, които бавят дела". Това е коментарът на главния съдебен инспектор Ана Караиванова пред авторът на публикацията Павлина Желева. Досега трайна практика на инспектората беше да се сезира по публикации в медиите за всякакви частни случаи, припомня авторът, като добавя, че това е и негово правомощие по закон.

Душана Здравкова пише на Вивиан Рединг

Междувременно подалата оставка като съдия Душана Здравкова изпрати писмо до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг. В него основателката на ГЕРБ и бивш евродепутат, която напусна съдебната система след избора на Янева за шеф на СГС, призовава Европейската комисия да предприеме бързи действия за защита на върховенството на закона и демократичните процеси в България.

Проблемите в българската съдебна система вече преминават границите на професионалната и гражданската търпимост, изпълнителната власт кадрува и оказва натиск върху нея, а полицейският произвол е ясно изразен, посочва Здравкова в писмото, предоставено на медиите.

Дошло е време освен мониторингови доклади, Европейската комисия да предприеме необходимите мерки - в рамките на своите правомощия - за защита на гражданите на България и върховенството на закона, пише Здравкова и призовава за проверка на фактите.

В България, като цяло, се вихри явлението " непотизъм" (бел.ред шуробаджанащина), което е остро критикувано и неприето, както в европейските институции, така и в много други държави, посочва Здравкова.

Тя иска съдействие от Рединг и заради "ясно изразения полицейски произвол - нахлуване в домове на граждани, арести пред деца, погазване на човешкото достойнство."

Здравкова припомня на еврокомисаря съвместната им работа за създаването на телефон 112 и прилагането му в България по времето, когато Рединг отговаряше за телекомуникационния сектор в предишната еврокомисия, и отбелязва, че е дълбоко впечатлена от нейната съпричастност към проблемите, бързата реакция и способност за решаването им.

Тя споделя, че работата й в Европейския парламент я е научила да отстоява и да защитава ясни
граждански позиции и затова е подала оставка като съдия, последвана от други оставки на колеги (съдийките Капка Костова и Галя Захарова, които напуснаха ВСС - бел.р.).

"Аз съм един от дългогодишните съдии, които се върнаха в съдебната система, за да направят истински и същностни реформи, което до момента не е постигнато", казва Здравкова.

Oще: ана караиванова  вивиан рединг  владимира янева  ес  инспекторат  сгс  софийски имоти  съдия  тошко добрев  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

2 sake | 10.06.201108:53

Може би,има нещо гнило,но фактът е-Владимира Янева,шеф на СГС.Тя не е назначена нито от Б.Борисов,нито от Ц.Цветанов,а е избрана от ВСС с убедителен резултат-18:5.В последствие се оказва,че Янева е в приятелски отношения с Цветанов,който би могъл да съдейства за избора й,което мен ме озадачава.Мога да си представя да се въздейста по някакъв начин на един,двама,но резултатът звучи реално.Ако има нещо нередно,то няма да се докаже,а отговорността си е изцяло на Висшия съдебен съвет.
"Кучето си лае,керванът си върви".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 10.06.201107:30

Жалки сме пред света и ставаме все по-жалки. Нима няма независима от изпълнителната власт институция, която да се самосезира и да отсъди – има ли недопустима намеса от страна на министър Цветанов в Съдебната власт! И има ли умисъл с цел лично обогатяване в действията на въпросната съдийка?
Трябва ли бюрократите от Брюксел да са „Бърза помощ”, когато става дума за ред, право и справедливост?
Следя в интернет чуждата преса, познайвам някои и друг език, но такава държавна безпомощност, поне за мене, е нещо уникално. И такава липса на самоуважение и чувство за достоинство пред лицето на другите народи! Дано да греша!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани