БНБ се усъмни в офертата на "Лев Инс" | webcafe.bg
newscafe

БНБ се усъмни в офертата на "Лев Инс"

Webcafe.bg
11.11.2014, 17:15 (обновена 11.11.2014, 17:21)
иван искров

Ръководството на БНБ обяви, че Централната банка все още не е получила оферта за закупуването на ТБ "Виктория" по надлежния ред

Въпреки публичните анонси и писмото за намерения от "Лев Инс", БНБ все още не е получила оферта с ясни финансови ангажименти за придобиването на лиценза на ТБ "Виктория".

Това става ясно от писмено становище на ръководството на БНБ, публикувано пет дни след като от "Лев Инс" заявиха намерението си да купят дъщерната банка на КТБ.

БНБ прави препратка към изискванията за кандидат-купувачите на банки, от които се очаква да бъдат финансови институции с висок международен престиж, дългогодишен опит и значителен капиталов ресурс.

БНБ напомня, че заявителят трябва да има висока репутация, опитен мениджмънт, финансова стабилност и прозрачна дейност.

Изключително строги са изискванията към системите за управление и контрол на рисковете, вътрешните контролни механизми и надеждните системи за предотвратяване изпирането на пари или финансирането на тероризъм.

При интерес от страна на представители от чуждестранна финансова система от изключително значение е критерият за висока репутация на кандидата, постигната на международните финансови пазари, както и надеждност и стабилност на финансовото му състояние.

Според анонсите на "Лев Инс" - застрахователното дружество разчита на финансова подкрепа от испанска банка, специализираща в земеделския сектор, и на акционер от израелско петролно дружество.

Единственият ангажимент, който инвеститорите предварително поеха публично, е готовността да покрият всички задължения на ТБ "Виктория" - депозитите на вложителите и дълга към банката-майка КТБ - оценени на общо 285,8 млн. лева.

От изявленията на ръководството на "Лев Инс" става ясно, че застрахователят е правил опит да придобие банката още в края на 2013 г., но е бил изпреварен от Цветан Василев.

Oще: алексей петров  бнб  застраховател  ктб  лев инс  лиценз  придобиване  тб виктория  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани