Работодателите се оттеглиха от тристранната комисия, ядосани от вдигането на осигуровките | webcafe.bg
newscafe

Бизнесът напусна тристранката

Webcafe.bg
06.10.2010, 16:32 (обновена 06.10.2010, 18:10)
васил велев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Председателят Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обяви, че работодателите се оттеглят от тристранната комисия

Работодателските организации се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Представители на бизнеса се събраха в централата на АИКБ, за да вземат официално решение за това, като председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев - който не присъства, е упълномощил колегата си от АИКБ Васил Велев да гласува „за" от негово име.

Причината е вчерашното споразумение, подписано между кабинета и синдикатите, с което МС се ангажира да вдигне с 3% пенсионната осигуровка.

В съвместна декларация национално представителните работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане", Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива - обявяват временно оттегляне от Националния съвет за тристранно сътрудничество до заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог.

Не може да ставаме параван на договореността под уличен натиск за вдигането на пенсионната вноска с 3%, коментира председателят Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той посочи, че целта на тази мярка е да се вдигнат разходите на здравната каса с 500 млн. лв., което представлява ръст от цели 25%.

Къде другаде има подобен ръст, че той се осигурява за една нереформирана област, риторично попита Велев и посочи, че бизнесът и работниците стават донори на тази порочна практика.

Борисов: Не аз се съгласих с тях, а те - с мен!

От своя страна премиерът Бойко Борисов упрекна медиите по повод коментарите им за споразумението със синдикатите за увеличаване на пенсионната вноска.

„Не беше правилно това да казвате, че ние сме се съгласили с исканията на синдикатите вчера", заяви премиерът.

Той подчерта, че синдикатите са се съгласили с правителството, че трябва да се вдигнат пенсионните осигуровки.

„България е единствената държава, която не вдигна важните основни данъци - плосък, ДДС - 20%, което само ние не вдигнахме", категоричен е Борисов.

По думите му все някак оттук нататък трябва да се гарантират здравеопазването, социалната сфера и сигурността. „Това е начинът", категоричен бе премиерът.

„Ние си знаем работата и аз работя с диалог с всички", заяви още той.

Oще: бойко борисов  осигуровки  пенсия  преговори  работодатели  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани