На протест срещу новата такса "зелена енергия" | webcafe.bg
newscafe

На протест срещу новата такса "зелена енергия"

Webcafe.bg, по БТА
02.12.2013, 13:02 (обновена 02.12.2013, 14:51)
вятър

Снимка: © evwind.es

БСП и ДПС ще подкрепят предложението на "Атака" за 20% такса върху приходите от зелена енергия. ВЕЦ-овете обаче са изключени от нея

Българската ветроенергийна асоциация протестира пред икономическото министерство заради решението на управляващото мнозинство да подкрепи предложението на "Атака" за въвеждане на 20% такса върху оборота на производителите на зелена енергия.

Става въпрос за инвеститорите в енергия от фотоволтаици и вятърни инсталации, не е включена тази от ВЕЦ-ове.

Срещу идеяте вече се обявиха и от Германо-българската индустриално-търговска камара, "Конфиндустрия България", Асоциацията на италианските предприемачи и от Българската фотоволтаична асоциация.

Предприемачите смятат, че приемането на проекта предвижда дискриминация на определени производители на електроенергия, без обосновка какви разходи ще се покриват с начисляваната такса. Смятат и, че въвеждането на таксата противоречи на европейското законодателство.

"Не вярвам да бъдем санкционирани, тъй като имаме примери и от други страни за налагане на подобен вид такса, за да бъдат ограничени получили се в определен сектор свръхпечалби", заяви в отговор финансовият министър Петър Чобанов.

МФ не разполага с оценка колко биха били приходите от таксата от 20 процента върху вятърната и слънчевата енергия - Чобанов препрати въпроса към МИЕ. Към момента не е предвиден механизъм, по който приходите от таксата да отиват към НЕК, която изпитва сериозни финансови затруднения именно заради изкупуването на зелена енергия.

Той обясни, че приходите от новата такса от 20% са предвидени да останат в централния бюджет и да играят ролята на буфер. Това стана ясно на семинар в Боровец на тема ролята на европейския семестър в държавните политики в областта на икономиката на страните-членки на ЕС.

Засега като буфер се предвижда да бъдат оставени и приходите от евентуалното намаляване на държавната субсидия за партиите, посочи Чобанов. 

Продължавам да отстоявам позицията си, че с колко ще бъде намалена субсидията е работа на партиите, каза министърът в отговор на въпрос какво е неговото предложение за намаление на субсидията и колко ще са допълнителните средства от това в бюджета за 2014 г. 

Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета си, това не означава съмнение в числата, които сме предложили като бюджетна прогноза, коментира още Чобанов.

Той посочи, че ролята на буфер в бюджета играе заложеното правило 5% от средствата на министерствата да се задържат, докато не се види изпълнението на приходната част към средата на следващата година. Тази практика съществуваше години наред.

Ако заложим като буфер и приходите от таксата от 20 процента върху зелената енергия и от намалената субсидия за партиите, мисля, че ще отговорим на основните опасения, изразени от опозицията, че приходите няма да се изпълнят с около 500 млн. лв., заяви Чобанов.

Финансовият министър отбеляза, че освен опасения за неизпълнение на бюджетните приходи има и фактори, които пък говорят за по-високи приходи от заложените. Като фактор за повече постъпления в хазната министърът посочи проектът "Южен поток", чието изграждане се очаква да започне в средата на 2014 г.

Министърът загатна и за други нови проекти. "Има идеи за допълнителни големи инвестиционни проекти, които най-вероятно ще са с частен характер и ако се случат, биха донесли допълнителни приходи в бюджета", заяви министърът и добави, че според него балансът приходи - разходи в бюджета за догодина е добре формулиран.

Oще: веи  зелена енергия  петър чобанов  предприемачи  приходи  такса  фотоволтаици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 02.12.201315:18

Разбирам желанието на разните бизнес асоциации членовете им да имат всяко възможно предимство и да се възползват от него за наша сметка, но това, което твърдят си е просто лъжа.
Това решение за допълнително облагане е начин да се заобиколи вече стореното - да се отнемат преференциите, дадени на този вид енергийни източници, чието продължаване вече не е в обществен интерес, но които са обвързани с вече сключени договори, чиято промяна би била юридически некоректна.
Преференциите, които са им дадени вече са ги поставили в неравностойно положение - дали са им предимство пред традиционните източници. Така че тази таскса трябва да компенсира дадените им преференции, връщайки ги в равностойно положение с другите енергиини източници, а не да ги постави в по-неизгодно положение.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани