Европейската комисия ще представи проекта си за данък върху финансовите сделки на среща на 20-те водещи в света икономики | webcafe.bg
newscafe

Брюксел предлага данък за финансовите сделки

Webcafe.bg
04.09.2011, 11:51 (обновена 04.09.2011, 12:20)
Евро

Очаква се от новия налог по консервативния пресмятания приходите да са около 30 млрд. евро

Европейската комисия ще представи проекта си за данък върху финансовите сделки на среща на 20-те водещи в света икономики в Кан, Франция, през ноември, съобщи председателят й Жозе Барозу, пише кореспондентът на "Труд" в Брюксел Веселин Желев.

Данъкът, предвиден като средство за увеличаване на собствените приходи в бюджета на ЕС, е част от предложението на ЕК за следващия многогодишен бюджет на съюза - след 2014 г.

Той ще се налага върху покупко-продажбата на финансови инструменти - акции, облигации, техни производни (деривати) и вероятно върху валутните операции, каза източник от комисията, пожелал анонимност. Ставката ще варира между 0.01% и 0.1% - в зависимост от вида на облагания продукт.

Няма да се облагат услугите и продуктите за крайни потребители на дребно като например откриване на влог, теглене и превод на пари, банкови карти, тъй като те не влизат в категорията на финансовите сделки, обясни говорител на комисията.

Според публикацията очаква се Еврокомисията да предложи на държавите членки и Европейския парламент базата (това, което ще се облага) и ставката на новия европейски данък през октомври.

Най-големият противник на данъка върху финансовите транзакции е Великобритания, заради страховете, че той ще прогони играчите от Ситито в Лондон - главния център на финансовата индустрия в Европа, и ще намали като цяло конкурентоспособността на европейския банков сектор.

Великобритания обаче е една от 11-те членки на ЕС, които вече облагат с данък финансовите сделки. Другите са Белгия, Кипър, Франция, Финландия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Румъния, Полша и Италия.

На идващата среща на Г-20 ЕС ще се опита да убеди партньорите си също да въведат данък върху финансовите сделки с оглед да не изпада европейският банков сектор в неизгодно положение спрямо конкурентите му в Азия и Америка.

Говорител на Жозе Барозу потвърди, че той ще търси международна подкрепа за данъка по време на обиколката му в Китай, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур.

Брюксел оправдава предложението си за данъка с целта да намали вноските на държавите членки, които сега дават 74 на сто от приходите в бюджета на ЕС.

За тази година вноската на България в бюджета на ЕС е 262.4 млн. евро. С понижението, направено през пролетта, сумата става 249.8 млн. евро.

Oще: акции  брюксел  бюджет  великобритания  влог  данък  депозити  деривати  ек  ес  жозе барозу  облигации  потребители  преводи  приходи  продукти  транзакции  търговия  услуги 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани